Lidé věřící v milujícího Boha jsou ve stáří nejšťastnější

Věř a víra tvá tě šťastným učiní. Alespoň na stará kolena, a pokud věříš, že je Bůh dobrotivý. Tak by se daly přeložit výsledky studie texaských psychologů, podle nichž jsou věřící senioři mnohem spokojenější se životem – bez ohledu na socioekonomické postavení – než senioři ateistického založení. Systém víry totiž těmto lidem neustále připomíná potřebu pokory a vděčnosti i za málo. A krom toho jim dává naději, že vše má nějaký širší a vyšší smysl a plán. To ateistům většinou chybí.

Ale zároveň platí, že lidé, kteří vnímají Boha jako milující a vnitřně velmi blízkou existenci, jsou nejšťastnější a nacházejí radost už v pouhé modlitbě. Rozhodně jsou na tom lépe než věřící, kteří vnímají Boha jako přísného, požadujícího dodržování zásad a jako cizí autoritu.

„Prokázali jsme, že věřící starší pětašedesáti let jsou nejspokojenější se svým životem , ale že také platí, že spokojenější se životem jsou více ti věřící, kteří vnímají Boha jako milujícího, než ti, kdo ho vnímají jako trestajícího,“ tvrdí psycholog Blake Kent z Baylorovy univerzity v Texasu.

Jeho tým také prokázal, že je naopak kontraproduktivní nutit k víře a modlení osoby, které mají k náboženství a Bohu negativní vztah či postoj. U těchto lidí totiž vykonávání modliteb pod tlakem – nikoli z vnitřní potřeby a touhy – souvisí s poklesem spokojenosti se životem a mentálním úpadkem.

Výhoda i v práci?

Spiritualita může člověku prospět i v kariéře. Věřící lidé – je jedno v co věří a zda vyznávají náboženství či další duchovní filozofické systémy – jsou zdravější, mají méně absencí v práci a lépe odolávají stresu a nepřízním života. „Jsou také méně úzkostní při práci a častěji reagují na stres pozitivně,“ tvrdí psychologové z Manchesteru.

Spiritualita totiž věřícím lidem poskytuje silný nárazník před všemi nápory moderního života.

Čím více jsou lidé duchovně založení, tím méně trpí úzkostmi, depresemi a vyčerpáním,“ tvrdí tým doktorky Roxane Gervais z Health and Safety Laboratory v Manchesteru.

Duchovně založení lidé také méně často tápou nad smyslem života, jsou se sebou spokojenější a zažívají méně psychických trápení.

Jak se rychlost práce a života zvyšuje, lidé touží po smyslu bytí, a zvláště mladší generace dnes žádá více než jen velkou výplatu na konci měsíce. Můj výzkum dokazuje, že duchovnost na pracovišti může sloužit jako zdroj, který pomáhá lidem lépe odolávat zátěži a lépe se vyrovnávat s různými úkoly života,“ svěřila doktorka Gervais v rozhovoru pro britský deník The Telegraph.

Podle ní by měli zaměstnavatelé duchovnost svých podřízených podporovat a nebránit jim v praktikování různých rituálů přímo na pracovišti. „Jen na tom mohou vydělat,“ míní Gervais.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat