Na stáří jsme skutečně milejší. V mozku roste hladina hormonu lásky

Říká se, že s věkem jihnou i ta v mládí tvrdší srdce. A změna k vlídnějšímu přístupu vůči okolí je podle neurologů ze Singapuru skutečně prokazatelná i vědecky. Podle jejich sledování se totiž v mozku stárnoucích lidí zvyšuje hladina oxytocinu, jemuž se přezdívá také hormon lásky či socializační hormon.

Starší lidé jsou otevřenější vůči okolí, jsou vlídnější ke svým blízkým i k těm cizím a jsou také štědřejší. Tyto změny v chování lze pozorovat na neurologické úrovni, neboť s rostoucím věkem se mění chemismus mozku a přibývá hormonu oxytocinu, který se účastní vzniku milostného pouta, lásky matky k dítěti či hlubokého přátelství.

Od osobních zájmů k trvalým hodnotm

Předchozí studie dokázaly, že lidé s postupujícím věkem přestávají být tak sobečtí, ochotněji se účastní dobročinnosti, více se zaměřují na životní prostředí a méně touží být bohatí.

„Větší štědrost jsme pozorovali u seniorů zřejmě proto, že jak lidé stárnou, jejich hodnoty se mění od čistě osobních zájmů k trvalejším zdrojům smysluplnosti, kterou nacházejí ve společnosti,“ vysvětluje autor studie doktor Yu Rongjun z Národní univerzity v Singapuru.

„V psychologii je motivace k přispění obecnému dobru známá jako ego přesahující motivace... V této studii jsme zjistili podobné rysy ego přesahující motivace u starších osob, jako by starší osoby dostávaly větší dávku oxytocinu ke zvýšení štědrosti,“ dodává doktor Narun Pornpattananangkul.

Může za to evoluce?

Celý princip má evoluční význam a přispěl k úspěšnosti lidského druhu. Jakmile člověk stárne, přestává být plodný a tak produktivní jako mladší jedinci. Mohl by být – z čistě evolučního hlediska – na obtíž. Ale právě tím, že se změní jeho nastavení od sobeckých zájmů k obecnému pomáhání, přispívá celé společnosti a druhu.

Mladí lidé se můžou soustředit víc na práci a shánění obživy, zatímco starší lidé jim ochotně pomáhají s dětmi, výchovou či jinými činnostmi udržujícími chod společnosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat