Život na zelených předměstích je prevencí demence

Lidé žijící na zelených předměstích velkých měst trpí demencí mnohem méně než ti, kteří musejí vzít za vděk sídlištěm a oblastí s horší kvalitou životního prostředí, větším znečištěním vzduchu a také nižší kvalitou služeb. Na zdraví mozku zřejmě působí pozitivně životní styl a lepší socioekonomické postavení lidí, kteří ho v zelených předměstích pro bohaté mají.

Lidé žijící v chudších čtvrtích projevují předčasné znaky rozvoje Alzheimerovy choroby mnohem dříve než lidé žijící v bohatších čtvrtích. Na vině je horší kvalita ovzduší, omezený přístup ke zdravějším potravinám, méně prostoru na cvičení a nižší vzdělání u osob, které musejí v chudších čtvrtích žít.

„Nejde jen o školy, výživu a možnost lépe si zacvičit, ale také o to, že nejste v každodenním stresu,“ míní doktor Dean Hartley z britské Asociace pro výzkum Alzheimerovy choroby.

Ze srovnání mentálních funkcí, paměti, jazykové inteligence a schopnosti učit se vychází lidé z chudších městských čtvrtí výrazně hůře než ti z bohatších. Právě výsledky v těchto testech naznačují, jak rychle u dotyčných upadá paměť a myšlení, což je prvotní projev nastupující demence.

„Výsledky osob z chudých čtvrtí byly o pětadvacet procent horší než u těch ze čtvrtí bohatých,“ tvrdí doktorka Amy Kind, autorka výzkumu působící na Univerzitě ve Wisconsinu.

Pozor i na hluk

Nedávno vyšla další zajímavá studie zaměřená na to, jak nás ovlivňuje život ve městě. Její autoři se nezaměřili ani tak na zeleň, jako na hluk, který ve velkých aglomeracích prakticky nikdy neutichá. A zjistili, že tento hluk vůbec nesvědčí našemu srdci! Hlučné město totiž narušuje jeho přirozený rytmus, což má vážné důsledky na zdraví oběhové soustavy i na celkové zdraví člověka.

Vědci z Nottingham Trent University prokázali, že se to týká rovněž mladých a jinak zcela zdravých osob. Vliv městského ruchu je okamžitý a vždy vede k narušení pravidelného srdečního rytmu.

„Zjistili jsme, že prudké změny v ruchu vedou k rychlému narušení normálního rytmu u všech osob. Pokud k něčemu takovému dochází pravidelně, pak hrozí, že to může vyústit v problémy oběhové soustavy,“ tvrdí doktor Eiman Kanjo z Nottingham Trent University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat