Obličeje v neživých objektech vidí častěji ženy, věřící a extroverti

Pareidolie neboli schopnost vidět obličeje ve skvrnách a neživých předmětech je poměrně běžná. Ne každý ale vidí oči, nos a ústa třeba v elektrické zásuvce či skvrně na zdi. Nicméně ti, kteří vídají symboliku lidské tváře na každém kroku, bývají extrovertnější, častěji také ženy a s největší pravděpodobností jsou i věřící.

Podle nejnovější studie britské společnosti Lenstore, která provedla testy u dvou tisíc osob, vidí obličeje ve skvrnách, předmětech a jiných neživých věcech nejčastěji lidé duchovně zaměření a věřící. Ti viděli při testování obličeje v neživých věcech v sedmi z deseti případů.

Naopak osoby, které absolutně nevěří na duchy, viděly obličeje v neživých věcech jen v osmapadesáti procentech obrázků.

Ženy viděly obličeje na snímcích neživých věcí v šestašedesáti případech v průměru, muži v jednašedesáti procentech. Extroverti pak v sedmašedesáti procentech a introverti v třiašedesáti.

Nálada přitom nemá na toto vnímání příliš velký vliv, neboť obličeje viděli lidé šťastní i úzkostní, depresivní, naštvaní i spokojení více méně ve stejné míře.

Víra uzdravuje?

Spiritualita ostatně podle odborníků prospívá člověku fyzicky i psychicky. Věřící lidé – je jedno v co věří a zda vyznávají náboženství či jiné duchovní filozofické směry – jsou zdravější, mají méně absencí v práci a lépe odolávají stresu a nepřízním života. „Jsou také méně úzkostní při práci a častěji reagují na stres pozitivně,“ tvrdí psychologové z Manchesteru.

Čím více jsou lidé duchovně založení, tím méně trpí úzkostmi, depresemi a vyčerpáním,“ tvrdí tým doktorky Roxane Gervais z Health and Safety Laboratory v Manchesteru.

Duchovně založení lidé také méně často tápou nad smyslem života, jsou se sebou spokojenější a zažívají méně psychických trápení.

Jak se rychlost práce a života zvyšuje, lidé touží po smyslu bytí, a zvláště mladší generace dnes žádá více než jen velkou výplatu na konci měsíce. Můj výzkum dokazuje, že duchovnost na pracovišti může sloužit jako zdroj, který pomáhá lidem lépe odolávat zátěži a lépe se vyrovnávat s různými úkoly života,“ svěřila doktorka Gervais v rozhovoru pro britský deník The Telegraph.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat