Noční můry pomáhají dlouhodobé paměti

Neurologové z New Yorku tvrdí, že noční můry nejsou specifikem člověka. Trápí totiž také hlodavce. Laboratorní potkani a myši v noci sní o děsivých zážitcích uplynulých dní. A podle všeho jim to – stejně jako jiným savcům včetně člověka – pomáhá při tvorbě a konsolidaci dlouhodobé paměti.

V experimentálním výzkumu pak vědci zjistili, že když děsili hlodavce během dne, centra strachu se aktivovala v noci během REM fáze spánku. Tedy během snění byla opět aktivní, což nasvědčuje tomu, že potkan prožíval děsivý zážitek a měl noční můru. A podle sledování aktivity mozkových struktur právě tento proces pomáhá ukládat informace do dlouhodobé paměti.

„Aktivací amygdaly při snění jsme prokázali, že jejich vzpomínky nesestávají jen z informace, ale obsahují také emoce,“ tvrdí doktorka Gabrielle Girardeau v rozhovoru pro New Scientist.

Muži versus ženy

Paměť je pro vědce dodnes jedna velká neznámá. Ovšem i to málo, co už víme, je hodně zajímavé. Tak třeba porovnání paměti mužů nebo žen přineslo zajímavé výsledky. Napadlo by vás, že ženy mají lepší paměť na obličeje jen a jen kvůli žárlivosti?

Evoluce ženy vybavila dokonalou schopností pamatovat si tváře, aby tak mohly lépe předcházet partnerově nevěře a dobře registrovat všechny atraktivní ženské obličeje, které se v jeho okolí objeví více než jednou. Vědci ze Skotska prokázali v experimentálních výzkumech, že zadané ženy v trvalém vztahu si pamatují obličeje lépe než ty, které jsou svobodné a nezadané.

Atraktivní zadané ženy také věnují mnohem více pozornosti vizáži potenciální rivalky než vizáži cizích mužů. To tedy dokazuje, že tato výjimečná paměť byla vyselektována evolučně, aby ženy opatřila zbraní pro ochranu partnera před sokyněmi.

„Naše výsledky naznačují, že tyto dva faktory – kvalita vztahu a hodnocení atraktivity druhých – ovlivňují přesnost a iluzornost toho, jak si pamatujeme atraktivitu tváří, které jsme krátce potkali… ženy si pamatují lépe identitu a vzhled atraktivních žen, ale mají mnohem větší tendenci nadhodnocovat atraktivitu mužské tváře,“ tvrdí doktor Christopher Watkins z Abertay University v Dundee.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat