Patříme mezi usměvavé národy? A proč se vlastně lidé smějí

04.10.2017 | Zajímavosti

Patříme mezi usměvavé národy? A proč se vlastně lidé na sebe usmívají či neusmívají? Tak i na tyto otázky se pokouší odpovědět nejnovější průzkum provedený k Mezinárodnímu dni úsměvů, který každoročně připadá na 5. října.

Každoročně Mezinárodní den úsměvů oslavuje zvednuté koutky v obličeji a připomíná, jak je smích pro život důležitý. Češi si o sobě myslí, že jsou neusměvavý národ, ukázaly výsledky průzkumu STEM/MARK. To, že se opravdu neusmíváme zdaleka nejvíc, potvrdilo i bádání fotografické společnosti Snappr, které analyzovalo fotky jednotlivých národů na profesionální sociální síti LinkedIn. Nejvíce se prý usmívají pracovníci z USA, Česko skončilo na 27. místě.

Proč se vlastně smějeme

Jak jsme na tom s úsměvy

Profesionálové kterých zemí se nejvíce usmívají na sociální síti LinedIn?
1. USA
2. Austrálie
3. Izrael
4. Nový Zéland
5. Kanada
27. Česká republika

Skutečnost, proč se na sebe lidé smějí, má hned několik důvodů. Dříve sloužil smích zejména jako signál odvolání poplachu, že se všichni kolem mohou cítit v pohodě a může dojít k uvolnění vnitřního napětí. Jiné to je mezi mužem a ženou. Smíchem dává žena najevo, že se s mužem cítí bezpečně.

Smíchů je několik druhů stejně jako veselosti. Smát jsme se naučili dříve než mluvit. Dítě smíchem dává najevo, že je spokojené. Jiný smích pak slouží jako komunikační prostředek dospělých. Vysoký smích je projev podřazenosti, chlácholivý pak nadřazenosti.

A jak jsme na tom se smíchem my Češi? Tři čtvrtiny dotázaných v rámci průzkumu STEM/MARK si myslí, že se mračíme více než ostatní národy. Jako nejčastější důvod je uváděna národní mentalita a nedostatek důvodů k úsměvu. Když už se na někoho usmíváme, tak na partnera (20 %) nebo na děti a kolegy (17 %).

Nejvíce se smějí profesionálové na LinkedIn z USA, pak z Austrálie a Izraele. Čeští zástupci této sítě se smějí méně než o polovinu než jejich američtí kolegové, ukázal průzkum společnosti Snappr.

Máme co dohánět

Upřímný smích se pozná větším zapojením mimických svalů, dělají se zejména vrásky kolem vnějších koutků očí, oči jsou uvolněné do štěrbin. I neupřímný smích ale umí být prospěšný. Smích druhé lidi těší a umožnuje snadněji navázat kontakt.

Přestože je jakýkoli smích a úsměv přínosný, výsledky šetření Snappru ukazují, že Česká republika má stále co dohánět. V hodnocení „usměvavých fotek“ na svém LinkedIn profilu měla o polovinu menší skóre než USA. Američani hodnocení vyhráli se skóre 54.3.

Z průzkumu STEM/MARK navíc vyplunulo, že 68 % Čechů se nesnaží aktivně přemáhat špatnou náladu a usmát se na své okolí.

Smějte se častěji!

Smích je pro tělo velmi prospěšný, podporuje imunitu, a tím pádem zvyšuje odolnost proti zánětům a nádorům, dále snižuje stres a napětí v organismu. Smích také procvičuje bránici, a když je vydatný, tak i ostatní svaly. Smích dokáže mírnit bolest a urychluje hojení.

V profesionální komunikaci je možné docílit lepších výsledků, když se na své kolegy a klienty budete usmívat. Úsměv na tváři velmi pravděpodobně způsobí pozitivní reakci.

Mezinárodní den úsměvu se slaví po celém světě od roku 1999.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat