Málo známé skutečnosti o levácích, které jste nevěděli

Jsou leváci výjimeční? I když se to často tvrdí, možná se jedná o nafouknutou bublinu. V čem jsou jejich výhody a slabiny? Odborníci se přou hlavně kvůli sportu a učení!

V populaci jich je 10 až 15 procent, přičemž mozky i těla leváků prý mohou fungovat jinak než pravákům. „A vše to pravděpodobně začíná již brzy při vývoji plodu, kdy se rozhoduje i o dalších faktorech lidské budoucnosti,“ říká Ronald Yeo, profesor psychologie z Texaské univerzity v Austinu s tím, že mnohé zajímavosti ze života leváků si stále žádají ověření a další a další výzkumy.

Není to jen genetika

Vědci se stoprocentní jistotou nevědí, proč někteří lidé patří k levákům, nicméně vědí, že geny jsou zodpovědné asi z 25 procent,“ nechává se slyšet Ronald Yeo a dodává, že existuje spousta teorií o tom, co by mohlo určit, jakou rukou píšete, nicméně někteří odborníci se domnívají, že se prý jedná spíš o náhodu.

Ve hře je i těhotenství

Podle jedné britské studie se plody stresovaných těhotných žen dotýkaly vlastních tváří levou rukou, což je pro některé experty signál o budoucím chování. Navzdory tomu, že tato teorie není seriózně potvrzena, výsledky švédských vědců jasně hovoří o tom, že těhotenství má na preferenci levé ruky vliv.

Objevují se totiž informace, že děti s nízkou porodní hmotností jsou pravděpodobně leváci. Stejně jako potomci starších matek. Proč konkrétně? Tak to je záhada.

U dvojčat je výskyt častější

Díky belgické studii z roku 1996 bylo zjištěno, že asi 21 procent dvojčat více používá stejnou ruku – levou. Proto se udává, že „levostrannost“ je u dvojčat dvakrát častější v porovnání se zbytkem populace.

Ruka může ovlivnit školní výkon

V roce 2009 australští vědci zjistili, že děti – leváci patří k horším studentům, kteří mají problémy se slovní zásobou, čtením, psaním, sociálním vývojem či hrubými i jemnými motorickými dovednostmi. Ještě horších výsledků však dosahovaly děti, které si nebyly jisté, kterou rukou se jim pracuje lépe.

„Tyhle tak zvané smíšené děti společně s leváky častěji užívají obě poloviny svého mozku neobvyklými způsoby, které mohou ohrozit jejich učení,“ podotýká Ronald Yeo s tím, že časem však tyto problémy mizí. Starší děti svůj domnělý handicap dohánějí, takže žádný stres.

Leváci jsou náchylní k duševním poruchám

Lidé, kteří píší levou rukou, jsou podle studie univerzity Yale náchylní k psychickým poruchám, například schizofrenii. Výsledky některých dalších výzkumů také poukazují na spojitost mezi leváky a dyslexií, poruchou pozornosti, hyperaktivitou a některými problémy s náladou. Na druhou stranu, kdo tohle dneska nemá?

Výhoda se jeví ve sportu

Existuje věc, která leváky naopak zvýhodňuje. Ceněni jsou v kolektivních sportech, kde je potřeba obsadit levou stranu hřiště. A často mají počáteční výhodu, když je jimi nezkušený soupeř (pravák) zaskočen. (Podle některých teorií jsou v porovnání s praváky dokonce lépe připraveni tenis, box či baseball.)







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat