Denní snění je projevem vyšší inteligence

Lidé, kteří se během dne oddávají snění a brouzdají ve vizích a představách, vynikají svou inteligencí. Vědci z Atlanty prokázali, že denní snění je projevem souvisejícím s vyšším IQ. V minulosti přitom byli snílkové vnímáni jako neproduktivní jedinci, kterým to dobře nemyslí a nejsou schopni se soustředit.

„Lidé s efektivním mozkem mají příliš velkou kapacitu, aby dokázali svou mysl zastavit a zabránit jejímu útěku do snění a představ,“ tvrdí profesor Eric Schumacher, šéf Georgia Tech laboratoří a expert na zobrazovací techniky mozku v psychologickém výzkumu.

Mozek vysoce inteligentních lidí zpracovává informace velmi rychle. Má vyšší kapacitu, takže si může dovolit vnímat, zpracovávat a k tomu ještě snít.

„Lidé mají tendenci uvažovat o bloudivé mysli jako o něčem, co je špatné. Snažíte se dávat pozor, ale nejde vám to. Náš výzkum poskytl data konzistentní s tím, že to není pravda. Lidé oddávající se dennímu snění mají vyšší kapacitu mozku a vyšší inteligenci,“ dodává profesor Schumacher.

Táta versus máma

Inteligence a faktory, které ji ovlivňují, ostatně zajímají odborníky už nějaké to desetiletí. A za tu dobu přišli se zajímavými poznatky. Například že se dá inteligence zvýšit například čtením, především u dětí. Jenže jak se zdá, nezáleží jen na tom, zda a co svým potomkům čteme, ale také kdo mu čte!

Není pochyb o tom, že seznamování dětí s literaturou už v době, kdy ještě neumějí číst, a dokonce ani pořádně samy mluvit, má zásadní pozitivní vliv na rozvoj jejich verbální inteligence. Nicméně vědci z Harvardovy univerzity zjistili, že pokud předčítá pohádky otec, inteligence u dětí se rozvíjí o dost rychleji. A profitují z toho hlavně dcery.

„Vliv je obrovský, zvláště pokud otcové začnou číst dětem ještě před druhými narozeninami. Čtení pohádek je často vnímáno jako ženská aktivita, ale děti vypadají mnohem zaujatější čtením, když jim předčítá právě otec,“ tvrdí doktorka Elizabeth Duursma z Harvardovy univerzity.

Podle ní jsou muži při čtení pohádek kreativnější a více dítě do čtení zapojí a podporují jeho verbální schopnosti.

Řada výzkumů z posledních let dokazuje, že předčítání pohádek před usnutím zlepšuje kvalitu vztahů mezi rodiči a dětmi, zlepšují se také akademické výsledky a odolnost dětí vůči stresu. Bohužel předčítání pohádek před spaním je stále vzácnějším jevem a rodiče častěji spoléhají na pouštění pohádek z DVD přehrávačů či tabletů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat