Padesátka na krku? Budete lepší v matematice i čtení emocí

Už vám nezbývá mnoho dní a váš věk bude začínat číslicí 5, případně jste už na narozeninovém dortu 50 svíček sfoukli? No a co! Padesátka dnes rozhodně není žádný věk. A co víc, podle vědců je to právě věk, kdy jsme v některých dovednostech mnohem lepší než naši mladší kolegové.

Zatímco generace našich prarodičů byla po padesátce považována prakticky za kmety, v současnosti je to zcela jinak! V padesáti je člověk prakticky na vrcholu svých sil, často začíná novou, velmi zajímavou kapitolu života (děti už jsou velké, máme zase čas jen na sebe). A co víc, zdá se, že v mnoha ohledech okolo padesátky strčíme mladší ročníky hravě do kapsy!

Moudrost prověřená roky

Co je životní moudrost, není nejspíš třeba dlouze rozepisovat. Ale kdy se vlastně dostaví? Podle studie z roku 2010 někdy okolo šedesátky. Vědci tak usoudili podle testů, v nichž měli účastníci posuzovat různá řešení konfliktů, radit ze zkušeností, řešit složité sociální situace…

Géniové na čísla

V roce 2015 podrobili američtí vědci v rámci svého výzkumu téměř 49 tisíc lidí testu základních matematických dovedností. A ke svému překvapení zjistili, že lidé ve věku okolo padesátky dosáhli nejlepších výsledků!

Co na srdci, to v očích

Podobná studie pak předložila 10 tisícům účastníků fotografie očí lidí, kteří prožívali nejrůznější emoce. Respondenti měli za úkol poznat, co osoba na fotografii cítí. Ano, hádáte správně – padesátníci chybovali nejméně často! Jak jde o emoce, nic se před nimi neutají.

Slohoví rekordmani

Výzkum, který se v roce 2015 zaměřil na matematické dovednosti, měl ještě další část. A v jejím rámci účastníci prokazovali, jak jsou na tom se slovní zásobou. Autoři studie zjistili překvapivou věc – ačkoli s pamětí na tom nejsou lidé po padesátce tak dobře jako dvacetiletí, pokud jde o rozsáhlost slovní zásoby, tam své mladší kolegy porazili. Dokonce i po šedesátce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat