Lidé často milují psy víc než ostatní lidi

Pes versus člověk. Ke komu z nich cítíte sympatie? Na tuto otázku mají odborníci jasnou odpověď. Domácí mazlíček prý vzbuzuje v lidech daleko větší sympatii, než lidská oběť trestného činu. Sedí to?

Někteří majitelé psů milují své čtyřnohé kamarády natolik, že s nimi zacházejí jako s dětmi – dokonce se netají ani tím, že chlupáčům dávají přednost před svými přáteli nebo dokonce rodinou. Někomu to přijde šílené, zatímco jiný souhlasně přikyvuje. Jak to máte „hozené“ vy? V každém případě má lidská náklonnost k němým tvářím jedno pádné vědecké vysvětlení…

Nejlepší přítel je ten, co štěká

Zdá se, že studie publikovaná v magazínu Society and Animals, přišla celé záležitosti na kloub. Z jejích závěrů jednoznačně a zcela nepochybně vyplývá, že lidé jsou vůči psům mnohem empatičtější, tedy v porovnání se svou „vlastní rasou“. Prokázal to zajímavý sociální pokus, během něhož předkládali odborníci 240 dobrovolníkům falešné novinové výstřižky, týkající se policejních zpráv, které informovaly o útoku na člověka nebo psa. Tato smyšlená „habaďura“, jež měla přispět k odhalení skutečných citů oslovených, se neminula účinkem.

Chudinka nebohé zvíře!

Každému účastníkovi výzkumníci nechali k posouzení stejné zprávy, v nichž útočník „napadl“ nejprve jednoroční dítě, dospělého muže, půlroční štěně a na závěr šestiletého psa. Poté respondenti vyplnili šikovný psychologický dotazník, který dokonale odhalil míru jejich empatie. Kdo by hádal, že největší soucit vzbudí imaginární třicetiletá oběť s modřinami a zlomenou nohou, ten by se nestačil divit.

Pomoc bližnímu svému? Ne, když nemá čenich

Z finální analýzy vyšlo najevo, že úrovně empatie zúčastněných byly v případě napadeného dítěte, štěněte i staršího psa téměř totožné. Dlužno dodat, že nemluvně o chlup „zvítězilo“. Nejmenší slitování měli aktéři ankety s dospělým mužem, což samotné výzkumníky přinejmenším zaskočilo.

Vědci si to vysvětlují tím, že lidé vnímají psy jako plnohodnotné členy rodiny, kteří zdaleka nejsou jen obyčejnými domácími zvířaty – proto v nich chlupatí tvorové vyvolávají tak bouřlivé emoce. Takže je to potvrzené – úsloví, že nejlepším přítelem člověka je pes, vážně není jenom klišé. A teď se nabízí otázka, zda je to dobře, nebo špatně?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat