Ženy jsou skutečně silnějším pohlavím. Přežívají častěji pohromy či hladomory

Ženy se dožívají v průměru vyššího věku na celém světě. Je to jedním z důkazů, že jsou silnějším pohlavím, které lépe odolává stresu a náročným podmínkám života. Dánští vědci prokázali, že ženy ve srovnání s muži uspějí ve vyšší míře během hladomorů, otroctví, epidemií a pohrom.

Vědci z Jihodánské univerzity analyzovali výsledky přežití sedmi obrovských pohrom světa – hladovění, epidemie a násilí. Ve všech byly ženy procentuálně úspěšnější – v míře přežití – než muži.

Ženy vždy přežily lépe než muži,“ tvrdí autoři z Jihodánské univerzity.

Jejich výsledky se opírají o hladomor na Ukrajině z roku 1933, kdy zemřely čtyři miliony lidí, irský bramborový hladomor z roku 1845, otrocký život na Trinidadu z roku 1813, švédský hladomor z let 1772 a 1773, míru přežití otroků z Libérie v letech 1820 a 1843 a smrtelnou epidemii zarděnek na Islandu v letech 1842 a 1882.

„Životní podmínky zažívané lidmi v analyzovaných populacích byly příšerné. I když tyto krize snižovaly délku života žen, stále přežívaly ve vyšší míře než muži,“ tvrdí autoři z Institutu Maxe Plancka v Odense.

Stačí obyčejná rýma...

Ostatně i řadu úplně obyčejných nemocí zvládají ženy mnohem snáz než muži. Stačí nachlazení! Zatímco ženy si jej parkticky ani nevšimnou, muži trpí. A to doslova. Vědci z USA totiž dokázali, že muži skutečně zažívají mnohem silnější symptomy. To proto, že tělo ženy chrání vysoká hladina estrogenu.

Takže když jeden a tentýž virus napadne a přemůže muže a ženu, ona bude díky estrogenu pociťovat fyzicky menší bolest a bude se celkově cítit lépe. Zatímco jejího partnera nemoc skolí a vyloučí z provozu. Protože má víc testosteronu a mnohem méně estrogenu. Ženy se sníženou hladinou estrogenu (kupříkladu po menopauze) začnou pociťovat podobné symptomy jako muži a také častěji onemocní.

Podle vědců z Johns Hopkins University má estrogen antivirové účinky a chrání ženy před chřipkovým virem A, který u mužů vyvolává mnohem těžší a bolestivější symptomy. Estrogen přitom chrání také před virem HIV, eboly a hepatitidy. Proto jsou muži oběťmi těchto virů častěji.

Lékaři z Johns Hopkins University prokázali antivirový účinek estrogenu u žen, kterým musejí tento hormon podávat uměle kvůli neplodnosti či menopauze. Pokud žena dostává estrogen, je vůči chřipkovým virům odolnější a symptomy choroby – když onemocní – jsou mírnější.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat