Slabé ženy? Omyl. Jsou o třetinu fyzicky zdatnější než muži

Kanadští vědci mají fyziologické důkazy o tom, že zdatnějším z obou pohlaví lidského druhu jsou ženy. Jejich DNA totiž nese geny, díky nimž svaly zpracovávají kyslík o třicet procent účinněji než ty mužské. Právě rychlý odběr kyslíku tkáněmi je považován za měřítko kondice a snížení rizika svalové únavy. Muži jsou ale stále těmi, kdo dokážou vyvinout větší sílu a také vydrží delší a náročnější závody než ženy.

Proč jsou ženy tedy přirozeně programovány k větší kondici těla, není jasné. Nicméně tyto objevy z Ontaria naznačují, že je zapotřebí k tréninku atletek přistupovat odlišně než k tréninku atletů.

„Zjistili jsme, že ženské svaly přijímají kyslík z krve rychleji, což je vědecky řečeno důkaz o nadřazeném aerobním systému,“ tvrdí profesor Richard Hughson z University of Waterloo.

„Ačkoli nevíme, proč ženy mají rychlejší absorpci kyslíku z krve, studie naprosto otřásá dosavadními názory na kondici mužů a žen,“ tvrdí profesor Thomas Beltrame z Ontaria.

Odolnější srdce

Ačkoli muži jsou obecně vnímáni jako ti silnější, jejich tělesná schránka není tak odolná jako ta ženská. Stačí se jen podívat na statistiky ohledně úmrtnosti. Z nich jasně vyplývá, že ženy jsou odolnějším pohlavím, takže se dožívají vyššího věku. A platí to pro všechny rasy a kultury na celém světě bez rozdílu. Podle kalifornských odborníků přežívají ženy muže především díky tomu, že mají podstatně silnější srdce. A výrazně se délka ženského života ve srovnání s mužským prodloužila až na počátku dvacátého století.

K prodloužení délky života u obou pohlaví přispěla prevence chorob, lepší strava a lékařská osvěta s ohledem na rizikové chování poškozující zdraví, která začala na konci devatenáctého a začátku dvacátého století. Tehdy poprvé míra úmrtí začala klesat.

Byli jsme překvapeni, jak se rozdíl v úmrtnosti mužů a žen, který se začal objevovat v roce 1870, soustředil především na věkové rozpětí padesát až sedmdesát let a prudce upadl po osmdesátce,“ uvedla profesorka Eileen Crimmins z University of South California.

U žen po roce 1880 délka života rostla v průměru o sedmdesát procent více než délka života mužů. Přitom nejčastější příčinou úmrtí mužů byly choroby oběhové soustavy. Ženy sice umírají na onemocnění srdce a cév také, ale méně než muži.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat