V cizím jazyce častěji lžeme. V rodné řeči jsme upřímnější

Lidé ovládající plynně krom mateřštiny ještě jiný jazyk se mohou snadno ocitnout v pasti vlastní neupřímnosti. Vědci totiž zjistili, že nemateřský jazyk se učíme především racionální částí mozku a dokážeme v něm kvůli tomu snadno lhát. Naopak mateřština je velmi silně emocionálním jazykem a mnohem obtížněji v ní tak potlačujeme svědomí. V rodné řeči jsme upřímnější než v té později naučené.

První jazyk našeho života – mateřština – je úzce spojena s emocemi, což nás činí zranitelnějšími a zároveň upřímnějšími. Druhý jazyk, který se naučíme, je vedle toho spojen s racionální částí mozku, což znamená, že v něm máme větší odstup a lhaní nám nečiní potíže.

„A to tak moc, že lidé, kteří hovoří dvěma jazyky, můžou v jednom jazyce určitý fakt přijmout, zatímco ten samý v jiném jazyce popřít. Vnímání pravdy je pohyblivé, když je nahlíženo prizmatem různých jazyků a kultur,“ tvrdí doktorka Ceri Ellis z University of Manchester podle magazínu Conversation.

Muži versus ženy

Na lhaní se nedávno odborníci zaměřili i z hlediska pohlaví. Hledali totiž odpověď na otázku, zda lžou častěji ženy nebo muži. A jak to dopadlo? Podle britského průzkumu pánové přeci jen vedou a uchylují se k upravování skutečnosti častěji. V průměru jsou to v jejich případě čtyři lži týdně.

Vedle toho ženy jsou neupřímné či si vymýšlejí třikrát týdně. Vyplývá to z průzkumu mezi dvěma tisíci dospělých osob z Británie. Ženy pak jako motiv ke lži uvádějí nejčastěji to, že se snaží ochránit city druhých, zatímco muži lžou proto, aby vyhráli v hádce nebo získali peníze.

Nejběžnější lží je pak tvrzení, že se má člověk skvěle, i když nemá. Snaží se tím udělat dojem a nenechat na sobě znát, že se mu nedaří. Druhou nejčastější lží je předstírání, že se obdarovanému líbí dárek, který se mu přitom nelíbí vůbec. Muži i ženy často lžou také tehdy, když nechtějí partnerům, přátelům či příbuzným prozradit, kolik utratili za předraženou věc.

Jsem si jist, že téměř všichni se někdy provinili pokřivováním pravdy, ale zdá se, že muži to dělají častěji než ženy,“ uvedl k výsledkům Michael Ward ze společnosti Paying Too Much, která průzkumu provedla.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat