Naše mozky jsou mezi sebou propojeny sítí „wifi“, díky níž vnímáme myšlenky druhých

Intuice je ožehavé téma v psychologii i psychiatrii. Fenomén se těžko studuje a mnozí exaktní vědci ho vylučují, protože nemají hmatatelné důkazy. Tématem se ale dlouhodobě zabývá profesor Digby Tantam z Sheffiledu, jenž tvrdí, že existuje kolektivní vědomí či mezimozková „wifi“ síť, na niž jsme téměř všichni napojeni. I bez verbální komunikace tak mozek každého jedince vnímá vnitřní impulzy v mozcích osob, blízko nichž se vyskytuje.

To také vysvětluje, proč jsme tak roztěkaní v davu, třeba v nacpaném metru, kde je mozek každého účastníka pod palbou mnoha signálů z mnoha vysílačů. A je tak těžké udržet s jediným člověkem oční kontakt, protože nás vyrušují signály z okolí.

Co stojí za intuicí

Právě tato síť nám pomáhá získávat podvědomé informace o druhých, které nevyzrazují mluveným slovem. Podle profesora Digbyho Tantuma tento fenomén vysvětluje „intuici“, kdy lidé vnímají, že něco je jinak, než je prezentováno verbálně, ačkoli nemůžou logicky vysvětlit, proč si to myslí.

„Můžeme přímo získat povědomí o emocích druhých lidí a čemu zrovna věnují pozornost. Je to založeno na přímém spojení mezi našimi mozky a mozky jiných lidí a mezi jejich mozky a tím naším. Já tomu říkám intermozek. Jednou z jeho výhod je, že tato napojení fungují na pozadí vědomí. Vnímáme ho jako automatickou součást, dokud nepronikne do vědomí mysli. Lidé trpící autismem mají slabé napojení nebo žádné,“ tvrdí profesor Tantam z University of Sheffield.

Nakažlivé emoce

Existence intermozku vysvětluje, proč lidé vyhledávají davová setkání – v kostele, na koncertech či při demonstracích.

„Zážitek transcendence (přesahu vlastního vědomí) je jedním z vysvětlení kořene duchovnosti a rozhodně tím, co mnoho lidí může považovat za smysl života,“ dodává profesor Tantam s tím, že nakažlivost emocí je rychlejší než myšlenka a činnost mozku, což také vysvětluje existenci propojení mezi mozky. Lidé příliš citliví na toto propojení mohou mít ale také problém setrvat v davu s příliš mnoha signály najednou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat