Prozkoumejte v létě krásy naší země. Znáte pověsti českých hradů a zámků?

24.05.2018 | Zajímavosti

Jezdíte rádi na výlety s rodinou a přáteli? Navštěvování památek k výletům za dobrodružstvím neodmyslitelně patří. Vydejte se na některé z nich, možná budete mít štěstí a objevíte dlouho hledaný poklad nebo při cestách zámeckými komnatami narazíte na bílou paní. Snad neexistuje hrad nebo zámek, ke kterému se nějaká pověst neváže.

Které patří k těm nejzajímavějším?

Okoř: Ukrytý jezuitský poklad

Krásná zřícenina, která se nachází jen 15 kilometrů od Prahy, určitě stojí za vidění. Váže se k ní i zajímavá pověst. Údajně už v dobách rozkvětu Okoře byla pod samotným hradem vystavena tajná síň. V ní později jezuité ukryli svůj poklad. Zdejší bratři byli tuze bohatí a právě v tajné síni pod hradem se má dodnes jejich bohatství ukrývat.

Žebrák: Pozor na tajemnou komnatu

Zřícenina hradu v berounském okrese také vypráví tajemný příběh. Ve věži Žebráka je prý tajná komnata, která se otevírá jednou za rok na sv. Rufa (26. srpna). Kdo do ní v ten den vejde, uvidí krále Václava IV, jak hoduje se svou družinou. Krále prý zajímá jediné: Co je nového ve světě a jak o něm jeho lid smýšlejí. Pokud návštěvník přinese dobré zprávy, král mu předá své bohatství. Pokud ne, zavře ho do hladomorny, která se otevře opět až za rok.

Točník: Zázračný balvan

Jen co by kamenem dohodil od zříceniny Žebráka je hrad Točník. Zhruba v polovině strmé cesty z podhradí k hradu, leží v lese u cesty veliký balvan s vyrytým křížkem. Pověst praví, že se kdysi utrhl ze skály a zabil mlynáře, který tudy procházel. Kdo se zde v pravé poledne pomodlí, tomu se vyjeví znamení, které předpovídá budoucnost: Pokud se zjeví babička s klestím, návštěvník brzy zemře, uvidí-li bílou paní, půjde o úmrtí v rodině. Dnes má pověst trochu jinou verzi. Říká se, že kdo se u kamene jen zastaví, tomu přinese neštěstí.

Dívčí kámen: Pozor na kýchnutí

Překrásná památka nedaleko Českých Budějovic je skvělým místem pro rodinný výlet. Až půjdete podhradím a uslyšíte kýchání, určitě nezapomeňte říct „pozdrav pánbůh“. Nejspíš to kýchá právě skřítek, který žije v podzemí hradu a střeží tam své poklady. Tomu, kdo mu na každé kýchnutí odpoví, prý svůj poklad ukáže.

Humprecht: Kolik vidíš komínů

Nedaleko Jičína stojí zámek Humprecht. Až se k němu vydáte, podívejte se mu na střechu, uvidíte čtyři komíny. Když ale celým zámkem projdete, najdete pouze tři topeniště. Kampak asi vede čtvrtý komín? Tajnou místnost návštěvníci i obyvatelé zámku hledají bez úspěchu už stovky let. Pomůžete jim?

Jezeří: Nezvyklá dvojice

Nádherný zámeček v Krušných horách má dodnes pár obyvatel. Mnicha Tobiáše a dámu se střevíčky. Mnich Tobiáš na protest proti popravám ukončil svůj život skokem z jižní věže, ale nenašel klidu. Dodnes zámek hlídá a zjevuje se ve věži vždy, když zámku hrozí nebezpečí. O dámě se střevíčky vlastně nikdo neví, kde se vzala. Prý ji ale můžete zaslechnout, jak po nádvoří klapou její podpatky, i když je cesta štěrková.

Kašperk: Strašidelná společnost

Hrad Kašperk je opředen mnoha strašidelnými pověstmi a právem se tak zasloužil o první místo mezi nejděsivějšími hrady v Čechách. Kromě nebožtíků, kteří mívají ve zdejším kostele vlastní mši, a můžete se s nimi právě při ní potkat, také můžete narazit na páreček kostlivců, kteří se po setmění scházejí v jedné z hradních místností. Samozřejmě má hrad také svůj poklad, který je dodnes ukryt v jeho útrobách.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat