Vzít kramle nebo jít doháje. Víte, jak vznikla známá česká pořekadla?

08.07.2018 | Zajímavosti

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč se říká, že je někdo v čudu nebo proč někoho posíláme do háje? Zatímco u některých sousloví či pořekadel je jasné, co za jejich vznikem stojí, některá jsou trochu záhadnější. Jak vznikla ta nejznámější?

Vzít kramle

Kramle je tesařská skoba, určená ke spojování trámů. Pokud se odněkud vyjme, většinou se to, co původně držela pohromadě, rychle zřítí. Ten, kdo kramle vzal, se tedy musel rychle ohánět, aby z místa utekl. Odtud tedy pochází toto známé pořekadlo.

Jdi do háje!

V dnešní době je tato nadávka řazena mezi ty mírnější a málokoho dnes pobouří nebo urazí. Obzvlášť, když jí konkuruje tolik vulgárních možností, kam lze člověka poslat. Dříve ale slovo háj znamenalo hřbitov. Pokud jste tedy někoho poslali do háje, naznačovali jste mu tím, že by měl zemřít. To je možná ještě horší, než dnešní drsnější a peprné způsoby, jak někomu naznačit, že ho máte dost.

Být z něčeho jelen

Tento výraz používáme, když jsme z něčeho zmateni a nevíme si rady. Rčení vzniklo již za dob první světové války, když čeští vojáci museli v rámci císařské armády Rakouska-Uherska bojovat po boku Maďarů. Ti se během nástupu hlásili při vyvolání svého jména právě vykřiknutím slova "jelen", což je maďarský výraz pro "přítomen". To, že maďarština používá slovo, kterým my označujeme lesní zvěř, spolu s často nízkou inteligencí maďarských branců, přišlo Čechům zábavné, a tak se v situacích, kdy někdo nevykazoval přílišnou chápavost, označovali za jeleny.

Dát si bacha

Často si lidé toto rčení přiřazovali k absolutistickému kancléři Alexanderu Bachovi, před kterým se každý musel mít na pozoru. Realita je ale úplně jiná, "bacha" si totiž lidé dávali už dávno před narozením samotného kancléře. Ve skutečnosti se jedná o českou zkomoleninu německého "Obacht!", což hovorově znamená "dej si pozor".

Být v čudu

Většina lidí chápe tento výraz pro to, že někdo nebo něco zmizelo tak, že se jedná o zkomoleninu "být v čoudu", tedy mizet jako dým. Skutečný původ bytí v čudu je však jiné. ČUD neboli Českomoravské úvěrové družstvo byl podnik, který lidem nabízel půjčky. Jeden ze zakladatelů svou kampeličku vytuneloval a s penězi zmizel neznámo kam. Ti, kteří přišli o peníze, tak rázem věděli, že jejich úspory jsou v "ČUDu".







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat