Ženy versus muži. Opravdu neumíme parkovat?

28.08.2018 | Zajímavosti

Ženy se často setkávají s posměšky řidičů silnějšího pohlaví, kteří si udělali z názoru, že ženy řídí a zejména parkují hůř, než oni, nepsané pravidlo. Statisticky je ale dokázáno, že při vážných dopravních nehodách figurují na místě řidičů spíše muži. Jak je tedy možné, že se ženám, ač jsou považovány za horší řidičky, nehody vyhýbají? A proč je pro ženu složitější orientace při manipulaci s vozidlem?

Rozdílné mozky

Jistě pro vás nebude velkým překvapením, že za veškeré řidičské nedostatky mohou právě rozdílné mozky žen a mužů. Muži mají celkově lépe vyvinutou prostorovou orientaci, kdežto ženy jsou naproti tomu šikovnější na drobné motorické činnosti. Muži tak lépe dokážou odhadnout velikost prostoru, do kterého potřebují vůz zaparkovat a snáze zvládají veškeré manévry, které je pro správné zaparkování nutné s vozem udělat.

Ženský mozek má problém vnímat zrcadlově, proto častěji ženy parkují tak, že se v autě otočí k zadnímu okénku a teprve potom couvají. Jenže u tohoto manévru přichází na řadu problém s otáčením volantu, který se při couvání na místo otáčí v opačném směru. Když se k tomu přidá otočení k zadnímu okénku, vzniká tak mnohem složitější proces orientace, než by tomu bylo u parkování podle zrcátek. I přesto připadá tato metoda ženám jednodušší, i když přiznávají, že často otáčí volantem ve špatném směru.

Jsou tedy ženy horší řidičky?

Obecně se to tak může jevit, neboť mezi auty žen najdete jen málo takových, která by nebyla poškrábaná, otlučená a zmuchlaná. Je to dáno právě (ne)schopností orientovat se v prostoru. I přesto, že se většina žen často dostane do situace, kdy nedokáže bezpečně manévrovat se svým vozem ve stísněných prostorech a tím pádem se nevyhnou drobnějším kolizím, kdy své vozy odřou o popelnice, vrata od garáže nebo o jiné vozy, jsou na tom s nehodovostí podstatně lépe než muži.

Těm se sice vyhýbají drobné „štrejchy“, naproti tomu bourají častěji, než ženy a stav vozidla je následně mnohem horší. Je to tím, že muži jsou více sebejistí, většinou jezdí rychleji a brzdí mnohem později, než většina žen. Jednoduše věří sobě i svému vozu. Ženy jsou v tomhle směru mnohem opatrnější.

Nutno ještě podotknout, že v případě veškeré nehodovosti jsou na vině ženy jen ze 16 %. Nejčastější nehody jsou, pokud je viníkem opravdu člověk a jeho nepozornost, zaviněné právě muži, a to ve věku 25–34 let.

Takže, dámy, nevěšte hlavu, že neumíte parkovat. Naše auta možná nejsou zrovna výstavní kousky, důležité ale je, že prakticky vždy dojedeme do cíle v pořádku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat