Nejodlehlejší místa světa, kde stále žijí lidé

15.12.2018 | Zajímavosti

Máte někdy pocit, když jedete ke známým na vesnici, nebo nějakou samotu u lesa, že snad bydlí na konci světa a neumíte si představit, že byste na takovém místě měli setrvávat celý život? Věřte, že existují i mnohem odlehlejší místa.

Tristan da Cunha

Je údajně nejodlehlejší, trvale obývaný ostrov naší planety, kde dodnes žije zhruba 270 obyvatel. Leží v jižním Atlantiku a od nejbližší pevniny je vzdálen 2800 kilometrů. Dostat se sem můžete lodí, která na ostrov připlouvá jen desetkrát do roka. Stejným způsobem se sem dostávají i zásoby. Vstup lidem, kteří nejsou obyvateli místního ostrova, není přímo zakázán, ale dostat se sem znamená vyběhat si přísná povolení a zaplatit 1500 dolarů za palubní lístek.

Los Uros

Jezero Titicaca skrývá nejeden poklad. Jedním z nich je i národ Urů, kteří žijí doslova na jeho hladině. Urové zde staví rákosové ostrovy, na kterých dále vybudovali domy, kostel i náměstí. Vrstva rákosu se musí neustále doplňovat, jelikož odspodu uhnívá. Urové jsou také zdatní obchodníci. Na jejich uměle vytvořených ostrůvcích vyrobili z rákosu i pokladnu, kde si můžete zakoupit vstupenky, které vás opravňují k prohlídce ostrova.

Ojmjakon

V ruské vesnici Ojmjakon žije trvale kole 750. obyvatel, kteří se museli naučit žit ve skutečně drsných podmínkách. Totiž ani v létě zde teplota nevystoupá nad bod mrazu a teploty okolo -40 stupňů nejsou pro zdejší obyvatele nic zvláštního. Vedou zde vcelku normální život, pouze pokud teploty klesnou pod minus padesát, uzavírají se místní školy. Zásoby nutné pro život se dovážejí z dalekých měst nebo si je lidé sami vyrábějí.

La Rinconada

La Rinconada v peruánských Andách je se svými 5100 metry nad mořem nejvýše položeným obydleným místem na světě. I přesto, že je zde extrémně řídký vzduch a lidé se životem v takových místech vystavují riziku postupného selhávání orgánů, zde trvale žije 25 000 obyvatel. Hlavním důvodem, proč zde lidé žijí a stále přicházejí další, je ten, že se u města nachází zlatý důl. Vidina zisku je holt silnější, než myšlenky na vlastní zdraví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat