Ženský multitasking je vědecky vzato nesmysl

Lidovou pověrou se šíří názor, že ryze mužský mozek nedokáže zvládat ani dvě činnosti najednou, zatímco ten ženský je zdatný v tzv. multitaskingu. Jenže podle norských vědců je to nesmysl a většina mužů a žen se v těchto schopnostech nijak neliší. Obě pohlaví jsou stejně zdatná a existují pouze individuální rozdíly nezávislé na pohlaví.

„Vytvořili jsme počítačovou úlohu CMPT, která byla navržena tak, aby připomínala každodenní činnosti a ve stejnou chvíli byla postavena na nejobšírnějším teoretickém modelu multitaskingových aktivit,“ tvrdí autoři z Univerzity v Bergenu.

Podle autorů je problém v samotné definici multitaskingu. Odborníci totiž znají dva typy. Konkurenční, kdy člověk vykonává v jednu chvíli dvě či více činností, a sériový, kdy přepíná mezi úkoly odděleně. A většina lidí vykonává ten sériový, nikoli konkurenční.

„Zjistili jsme, že v sériovém multitaskingu neexistuje rozdíl mezi muži a ženami s ohledem na jejich schopnosti,“ tvrdí psychologové z Bergenu.

Pro mozek žádná výhoda

Zatímco dříve byl takzvaný multitasking vychvalovaný, neboť se soudilo, že je dobrým tréninkem pro mozek, současné výzkumy už tak optimistické nejsou. Studie Stanfordovy univerzity ukázala, že multitasking narušuje schopnost soustředění a také vybavit si, co člověk vlastně přesně dělal. A britští vědci dokonce tvrdí, že multitasking krátkodobě snižuje IQ o 15 procent!

Navíc američtí neurologové v rozsáhlém výzkumu prokázali, že snaha zvládnout více úkolů najednou snižuje produktivitu. Navíc při něm mozek dělá mnohem více chyb a omylů než při soustředění se na jedinou věc. Profesor Earl Miller z Massachusetts Institute of Technology v Cambridge to vysvětluje jednoduše: „Přepínání mezi úkoly vyžaduje mnohem více mentální energie, aby se člověk znova dostal do plného běhu.

Daleko lepší je podle něj zaměřit se na jeden úkol, vyřešit jej a jít k dalšímu. Ušetří se tím čas, sníží zátěž na mozek, zvýší produktivita a sníží počet chyb.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat