Muži skutečně přeceňují svou inteligenci více než ženy

07.11.2018 | Zajímavosti

Muži žádají větší plat a povýšení urputněji než ženy jednoduše proto, že jsou jako pohlaví skutečně arogantnější. Když totiž vezmete skupinu studentů majících stejné výsledky v testech – ale netuší o tom – a zeptáte se jich, jak si připadají inteligenčně ve srovnání s kolegy, muži se označí za lepší než šestašedesát procent. Třebaže jsou na tom stejně. Ženy jsou střízlivější, a přestože si také nemálo nadsadí, považuje se za chytřejší než čtyřiapadesát procent kolegů.

Vyplývá to z výzkumu vědců z Arizona State University. Ti vyzvali 250 studentů biologie, aby odhadli, jak inteligentní si připadají ve srovnání s kolegy. Muži se přeceňovali více než ženy a to i tehdy, když se měli srovnat s kolegou/kolegyní, s nimiž při výuce často úzce spolupracovali.

„Mužští studenti řeknou 3,2krát častěji než ženské studentky, že jsou chytřejší než osoba, s níž spolupracují,“ tvrdí doktorka Katelyn Cooper z Arizony.

Výzkumy byly provedeny mezi studenty vědeckých oborů a podle odborníků tak za tyto nesrovnalosti může především vliv společnosti. Rodiče, učitelé a společnost totiž dětem od útlého věku vštěpují, že kluci jsou spíš pro vědu a holky spíš pro humanitní obory. Stačí jen srovnat, kolik mužů a žen se objeví ve vědeckém dokumentu. I v jednadvacátém století muži 1,6krát převyšují ženy.

Žádný výzkum na světě neprokázal, že jsou muži lepší vědci než ženy vědkyně.

Pokora jako brzda?

Psychologové se také dosud domnívali, že lidé pokorní a skromní jsou těmi, komu se na vědecké dráze vede lépe. Tedy že mají lepší akademické výsledky. Opak je ale pravdou. Bohužel jako to platí v celé společnosti, kde vítězí nekompetentní jedinci, kteří se umějí pouze chvástat, vítězí už i ve vysokém vědění a školství.

Intelektuálně arogantní a namyšlení lidé, kteří nadhodnocují své vědomosti a extrémně si věří, dojdou na akademické a vědecké půdě dál než ti, kteří mají sice větší schopnosti a více vědomostí, ale jsou pokorní a skromní.

Jednou z možností je, že lidé, kteří se vnímají jako intelektuálně arogantní, vědí, co chtějí, a to se překládá do jejich vyššího akademického výkonu,“ tvrdí autor Wade C. Rowatt z Baylorovy univerzity v Texasu.

Ve skupině ale lidé posuzují intelektuální aroganci a pokoru lépe u druhých než u sebe. „Lidé se většinou shodnou na tom, kdo je intelektuálně pokorný, a kdo naopak arogantní. Poznat pokoru od plachosti a nejistoty je ale těžší a zabere více času,“ tvrdí doktor Benjamin R. Meagher z Texasu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat