Postavte se svému strachu. Postupné zvykání vás zbaví fobie

Americká psychologická škola se snaží fobie řešit většinou tzv. terapií zvykání si. Pacient je postupně vystavován svým největším strachům, takže si na spouštěč fobie pomalu zvyká, otupuje svou citlivost, až reakce strachu zeslábne. Jenže metoda je některými odborníky považována za příliš drastickou a neetickou. Psychiatři z New Yorku ale tvrdí, že ji lze nahradit metodou imaginace, tedy představováním si situace, v níž člověk svému děsu čelí.

Neuropsychologové z Mount Sinai prokázali, že metoda imaginace, při níž si pacient pod dohledem terapeuta svou fobii představuje, je stejně účinná jako přímá konfrontace s touto fobií. Prokázali to skenováním činnosti mozku.

Nezbytnou součástí terapie je ale předem vytvořené bezpečné prostředí a naprostá důvěra vůči terapeutovi.

„Zaměřujeme se hodně na účinek vnějších podnětů na chování a jak mozek reaguje, ale spousta těchto procesů se objevuje mezi – v mozku – a my k nim nemáme přístup. Jedním z přístupů je imaginace, představivost. Víme, že v terapii jsou to poměrně mocné nástroje, takže se snažíme podchytit tyto subjektivní vnitřní procesy,“ vysvětluje jedna z autorek výzkumu neuropsycholožka Daniella Schiller z Kliniky Mount Sinai v New Yorku.

Výpomoc moderní techniky

Psychologové z Oxfordské univerzity zase přišli s tvrzením, že jako účinná terapie při řešení různých fobií může sloužit virtuální realita. Pomocí simulace a speciálních technologií lze člověka vystavit děsivým podmínkám, v nichž s psychoterapeutem může strach překonat a fobie se tak zbavit.

Vědci z Oxfordské univerzity tvrdí, že pomocí virtuální reality se můžou zbavit své fobie tři ze čtyř osob. Sami to potvrdili při pokusech s akrofobiky, tedy těmi, kteří mají chorobný strach z výšek. Nasadili jim speciální 3D virtuální brýle a vystavili je pocitu, že jsou na vysoké budově. S terapeutem pak společně prošli situaci. V simulaci dotyční stáli v desátém podlaží s velkým otevřeným atriem uprostřed. Přecházeli jej po provazovém žebříku, nakláněli se přes okraj a zachraňovali visící kočku. Během několik hodin takové terapie se tři ze čtyř klientů zbavili fobie.

„Jak je patrné z našeho klinického výzkumu, virtuální realita má potenciál jako efektivní a rychlá léčba pro mnoho pacientů a je lepší než tradiční terapie na pohovce,“ tvrdí profesor Daniel Freeman, jehož výzkum otiskl prestižní lékařský magazín Lancet.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat