Naše země v číslech. Kde žije nejméně lidí a kde bydlí nejvíc stoletých

09.02.2019 | Zajímavosti

Český statistický úřad se zabývá nejen sčítáním obyvatel, domů nebo bytů. Provádí statistické průzkumy lecčeho, na co byste mnohdy ani nepomysleli. Několik takových zajímavostí jsme pro vás vypsali. Znáte například vesnici s nejkratším názvem nebo nejnižším počtem obyvatel?

Nejméně obyvatel

Podle nejaktuálnějších informací žije nejméně obyvatel v obci Vysoká Lhota, která se nachází v okresu Pelhřimov. Trvale v ní žije 15 obyvatel, z toho 8 mužů a 7 žen. Věkový průměr všech obyvatel činí 65 let, tudíž se kromě nejméně obývané obce, řadí také mezi věkově nejstarší.

Nejkratší název

Jednoznačně nejkratší názvy českých obcí mají pouhá dvě písmena. První z nich jistě všichni znají, leží v okrese Cheb a její jméno je Aš. Druhou obec najdete na Pelhřimovsku a název je dosti obdobný, jmenuje se Eš. Naopak nejdelší název české obce je Nová Ves u Nového Města na Moravě v okresu Žďár nad Sázavou.

Nejstarší obyvatelé

Pokud byste čekali, že nejhojnější počet sto a víceletých obyvatel připadne na horské oblasti, které překypují čerstvým vzduchem a jinými benefity, které prospívají našemu zdraví, byli byste na omylu. Nejvíce obyvatel s trojmístným číslem věku žije v Praze a to celkem 13 mužů a 90 žen. S velkým rozdílem a počtem sedmaosmdesáti obyvatel Prahu následuje Jihomoravský kraj. Nejméně jich má Karlovarsko, tam žije 13 osob starších sta let. Celkem máme v republice 567 sto a víceletých obyvatel, přičemž drtivou většinu tvoří ženy.

Sebevraždy

Český statistický úřad se zabývá evidencí sebevrahů už od roku 1876. Je však nutné brát v potaz, že dříve bylo mnoho takových činů, například z náboženských důvodů, zhodnoceno jako nehoda. Tudíž mohl být počet výrazně vyšší. Co se však týče dnešní doby, dle evidence potřeba připravit se o život pomalu klesá. Nejčastějším obdobím pro tento čin jsou pozdní zimní měsíce a brzké jaro.

Počet vězňů

Zajímá vás, kolik lidí si ke dnešnímu dni odpykává svůj trest v některých z našich věznic? Přesné číslo je 21 603. Z toho 19 662 mužů a „pouze“ 1605 žen a 73 mladistvých. Počet doživotně odsouzených osob je 45.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat