Čína tvrdí, že má kvetoucí rostliny na Měsíci

Pěstování rostlin v truhlíku, na parapetě či v zahradě patří k oblíbeným relaxačním činnostem Čechů. Obecně platí, že když rostlinám poskytnete správnou teplotu, sluneční záření a trošku vody, mohou vyrůst kdekoli. Existuje šance, že by se mohly ujmout i na Měsíci? Čínský experiment odhalil pravdu!

Rostliny, základ života. Měly by být všude. Však fyzik a futurista Freeman Dyson kdysi řekl, že kosmické sondy mohou hledat květiny podobné těm, které byly objeveny v arktických oblastech Země – a to na ledových měsících, tedy těch, jejichž povrch je pokrytý ledem, ve vnějších oblastech Sluneční soustavy. Doopravdy mohou rostliny růst kdekoli? Samotný Měsíc už s tím má svoji zkušenost!

Odvážný lístek bavlníku

Tým vědců vedený geologem Shuai Li z Havajské univerzity zveřejnil výsledky výzkumu, který poprvé prokazuje existenci vodního ledu na povrchu Měsíce. „Našli jsme přímé a definitivní důkazy existence vodního ledu a tedy i vody v měsíčních polárních oblastech. Tato ložiska mohou být využívána jako zdroj při budoucím průzkumu Měsíce,“ nechali se slyšet výzkumníci. Jelikož led je přímo na povrchu Měsíce, je měsíční hospodaření trochu komplikovanější, nicméně ne nemožné.

Čína totiž na Měsíc díky sondě Čchang dopravila semena bavlníku, ale také semena řepky, brambor a plevelné rostliny zvané huseníček rolní, vajíčka octomilek a kvasnice. Cílem pokusu bylo zjistit, zda je možné pěstovat rostliny v uzavřeném prostředí v podmínkách nízké gravitace. Některé by totiž představovaly potencionální potravu pro astronauty.

Měsíční noc jako příliš velké sousto

Vyklíčil pouze bavlník, nicméně radost vědců, kteří pro jistotu počítali s nepříznivými výsledky, dlouho netrvala. Před pár dny se objevila informace, že první rostlina, která vyklíčila na Měsíci, uhynula. Stalo se tak poté, co na odvrácené straně Měsíce nastala noc a teplota klesla k minus 170 stupňům Celsia.

Za pár let může být všechno jinak

Měsíc získává spoustu slunečního světla, přinejmenším v některých oblastech, ale toto světlo způsobuje víc škody než užitku, alespoň rostlinám. Kosmické záření a sluneční záře rostliny poškozují, na což má americká Arizonská univerzita jasnou odpověď. Chce to umělé osvětlení a větší ochranu rostlinek, jinak to bude pořád stejná písnička. Navíc vzhledem k tomu, že na Měsíci není atmosféra, dochází na povrchu ke značnému kolísání teplot, což čemukoli živému nesvědčí. Podle Inkstone News se však Čína chce poprat s nepříznivými podmínkami při pěstování a projekt obnovit. Za několik let tak bavlník může mít větší štěstí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat