Slova, která denně nesprávně vyslovujeme

04.03.2019 | Zajímavosti

„Brusčeta“, „najk“, „huavej“… Denně se setkáváme s nápisy a značkami, které, ačkoli jsou nám dobře známé, stále vyslovujeme špatně. Což o to, mezi přáteli je to asi úplně jedno, ale když v restauraci požádáte o špenátové „gnoči“, nejeden číšník nebo kuchař má chuť vás píchnout vidličkou do čela.

Jak tedy názvy správně vyslovovat?

Gnocchi

Zřejmě úplně nejčastější chybou, která se šíří populací jako mor, je vyslovování slova gnocchi. Většina lidí ho totiž vyslovuje „gnoči“, což je špatně a zaměstnanci restaurací jsou na to velice hákliví. Správná výslovnost je „ňoky“. Menší zlo napácháte, když si řeknete o „noky“.

Huawei

No, když si někdo vymyslí takový název, měl by asi počítat s tím, že ho lidé nedokážou správně vyslovovat. Můžeme se tak setkat s výrazy „huavej“, „hjůí“, „hajvej“ apod. Správně by však měl tento název znít „uah-uey“. Děsivé, že? No, je to tak.

Nike

Tady možná budete překvapeni, protože vyslovování této značky jako „najk“, je opravdu hodně rozšířené. Přesto to však není správně. Lidé zapomínají, že písmeno „e“ se v angličtině čte jako „í“. Správná výslovnost je tedy „najkí“.

Bruschetta

I tento oblíbený předkrm by si při jeho objednávání rád utrhnul uši, kdyby nějaké měl. „Brusčeta“, jak často špatně vyslovujeme, se totiž správně říká „brusketa“. Zapamatujte si to. Nebo si tento předkrm alespoň nedávejte, pokud jako hlavní chod budete chtít „gnoči“.

Macchiato

„Dám si jedno laté mačiáto, prosím.“ Nezní vám to divně? Přestože tento název pochází z Itálie, neznamená to, že při pokusu o vyslovení jakéhokoli italského slova, které obsahuje písmeno „c“, budeme všude cpát naše česko-italské „č“. Správná výslovnost je „makiato“.

Hyundai

V tomhle případě si mnohdy ani tvůrci televizních reklam nejsou jistí. Úspěšně tak matou populaci. „Hjundaj“ nebo „hundaj“ je zažité, avšak nesprávné označení oblíbených vozů. Správně se mu říká „hjondé“.

Espresso

Říkáte si, že v tomhle případě nemůže nikdo chybovat? Divili byste se. Oblíbené „expreso“ si totiž objednává každý pátý Čech. Kde se v počeštěném názvu vzalo „x“, to netušíme. Ale správně je to „espreso“. Hotovo.

Hoegaarden

Tohle je pro mnoho pivařů velký oříšek. „Hoegárdn“, jak ho často nesprávně vyslovují, se totiž správně vyslovuje úplně jinak, než byste čekali. Správně je to „ho-chárdn“. Až přijdete příště do restaurace, můžete se blýsknout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat