Za některé hlásky v naší řeči vděčíme měkkému jídlu

Řeč je pro dnešního člověka tak samozřejmá věc, že ho ani nenapadne uvažovat nad tím, co vše vlastně ovlivnilo schopnost člověka tvořit zvukovou podstatu dorozumívání. Mnohé fonetické neboli zvukové formy hlásek by byly pro lidi doby kamenné nepochopitelné. Třeba obyčejné v a f, které ani dětem většinou problémy nečiní. Lidé se je naučili vyslovovat až po příchodu zemědělství. A to proto, že se změnila strava a tvar a funkce čelistí a zubů.

V a f patří mezi labiodentální – zuboretné – frikativy, řekl by fonetik. Jinými slovy se tvoří třením spodního rtu o horní zuby. Jenže před deseti tisíci lety by lidé měli s těmito snadnými hláskami potíže. A to proto, že byli lovci sběrači a jejich strava dost zásadně definovala tvar a pohyblivost zubů a rtů. Teprve s příchodem zemědělství, změkčením stravy, a tedy zjemněním rtů a změnou čelistí, lidé začali tvořit hlásku v a f.

Hlásky staré pár tisíc let

„V Evropě podle našich výzkumů se užívání labiodentálních hlásek výrazně zvýšilo teprve v posledních pár tisících let v souladu s tím, jak se zvýšila konzumace vařené a jinak upravované stravy třeba pomocí mletí,“ tvrdí lingvista doktor Steven Moran z Curyšské univerzity, který spolupracoval na výzkumu s vědci z Lyonu a institutu Maxe Plancka v Německu.

„Vliv biologických podmínek na vývoj zvukové stránky jazyka byl dosud silně podceňován. Jazyk není obvykle studován jako biologický fenomén, a když nad tím přemýšlíte, tak je to divné. Je to pro nás přirozené a tvoříme to našimi těly. Většinou ústy, ale v případě znakové řeči také rukama a gesty. To vše je součástí přírody a mělo by tak být tedy zkoumáno,“ míní doktor Moran.

A zase ta evoluce

Vědci se dosud domnívali, že zvuky produkované člověkem jsou poměrně fixní už tři sta tisíc let. To ale není pravda. Jejich evoluci ovlivňují kulturní změny, které vedly ke změnám v biologii obličeje a hlasivek.

Konkrétně u labiodentálních hlásek výzkum změn na lebkách lidí doby kamenné prokázal, že se začaly objevovat až se změnou typu stravy a zjemněním obličeje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat