Extáze vrací mozek do puberty, což může být prospěšné

Vědce v poslední době stále více zajímají psychedelické a stimulační drogy, protože jejich účinky můžou při lékařském podání řešit některé závažné psychické a neurologické potíže. Jedním z adeptů je i droga extáze, umělá droga patřící mezi amfetaminy, která je mezi mladými známa jako taneční droga. Mezi její účinky patří silná společenskost, chuť navazovat kontakty, být milý na druhé a schopnost vcítit se do druhých. Vědci z Baltimoru tvrdí, že je to tím, že droga vrací mozek do období puberty.

Když člověk, ale nejen on, také většina savců, dospívají a procházejí pubertou, jejich mozek se bouřlivě vyvíjí a má tzv. vysokou plasticitu – schopnost přizpůsobovat se a měnit podle vlivů prostředí. Je schopen se také mnohem rychleji učit novým věcem.

Jedno z center, které je velmi aktivní, je centrum pro sociální učení a příjemné pocity ze společenské stimulace. Mladí lidé se rádi druží a rádi podnikají společenské aktivity. Později v dospělosti ale centrum svou činnost související s hormonem oxytocinem utlumuje a přestává být pružné. Extáze ho ale umí znova „otevřít“ neboli aktivovat.

Naděje pro terapii?

Droga známá pod chemickým označením MDMA (metylendioxymetamfetamin) dokáže mozek přepínat do mladistvého stavu plasticity, což by mohlo mít velký význam jak pro psychoterapii a léčbu depresí, úzkostí či syndromu posttraumatické stresové poruchy, tak pro neurologii a léčbu fyzického poškození mozku.

„Terapeutická účinnost MDMA může pramenit z její schopnosti otevřít kritické období učení se odměně ze společenských interakcí, takže posiluje vztah mezi psychologem a pacientem během psychoterapie,“ tvrdí doktor Gül Dölen z Johns Hopkins University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat