Před ošidným rozhodnutím je lepší si zdřímnout

Pospávání během dne má pozitivní vliv na obnovu energie a výkonnosti mozku. Dát si po poledni dvacet není vůbec kontraproduktivní. Naopak. Osoby, které si zdřímnou, jsou po zbytek dne mentálně výkonnější. Vědci z Bristolu prokázali, že se po spánku výrazně zlepší schopnost rozhodování. A když se tak člověk musí rozhodnout v nejasné či nejednoznačné věci, je dobré si před tím schrupnout.

Neurologové z Bristolu sledovali pomocí elektroencefalogramu činnost mozku několika osob během různých pokusů a úkolů. Část zmíněných osob měla možnost si před rozhodnutím v obtížném úkolu zdřímnout. Mozek pak vykazoval mnohem větší aktivitu v centrech rozhodování a uvažování. A po šlofíku se dotyčné osoby také správněji rozhodovaly v nejednoznačných úkolech.

„Výsledky našeho experimentálního výzkumu jsou významné proto, že je lze pozorovat i bez původního záměrného vědomého vnímání zpracováním bezvýhradně přítomných vodítek mimo vědomé vnímání pokusných osob. Další výzkum většího vzorku je nezbytný ke srovnání toho, zda a jak se tyto objevy liší v různých věkových skupinách. A také k odhalení neurologických mechanismů,“ míní doktorka Liz Coulthard z University of Bristol.

Jednoduchá rada pro správná rozhodnutí

Ovšem ani sebelepší šlofík občas některým zásadním tozhodnutím nepomůže. Co v takovém případě dělat? Autoři studie uveřejněné v odborném časopise Psychological Science mají jednoduchou, stovkami let ověřenou radu. Když se člověk rozhoduje a chce jednat co nejlépe, měl by se řídit tím, co by ve stejné situaci poradil druhým.

Z experimentálního výzkumu s osobami mezi dvaceti a čtyřiceti roky vyplynulo, že nejlepší rozhodnutí člověk činí tehdy, když se od problému osobně distancuje. A to se mu daří právě ve chvíli, kdy radí druhým. Jedinci, kteří se tak dokážou na svůj problém podívat tak, jako by radili kamarádovi, se rozhodují mnohem lépe. V druhém experimentu pak autoři výzkumu provedli to samé, ale s osobami ve věku šedesát až osmdesát let. Výsledek byl stejný. Věkový rozdíl tedy nehraje žádnou roli. Od mládí do stáří dobře radíme druhým, ale sami se většinou velmi špatně rozhodujeme.

„Lidé jsou moudřejší, když rozumně vyhodnocují problémy druhých, než když musejí rozumem zpracovat své vlastní problémy. K tomu naše výsledky dokazují, že odosobnění se a odstup od problému snižuje asymetrii v moudrém uvažování, věk ale roli nehraje, což bychom mohli očekávat s ohledem na to, že se říká, že čím je člověk starší, tím je moudřejší,“ uvádějí autoři výzkumu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat