Luštění sudoku omladí mozek až o deset let

Složité numerické operace vyžadují vyšší inteligenci a také mnoho energie mozku. Ovšem trápení vyšších nervových center luštěním sudoku se může vyplatit. Lidé, kteří si libují v číselných doplňovačkách, mají totiž mladší mozky. Ve srovnání s vrstevníky to může být na sklonku života rozdíl až deset let.

Tedy mozek šedesátníka, který luští pravidelně a často sudoku či jiné hlavolamy, může být mladší až o deset let než mozek šedesátníka, který se podobným křížovkám vyhýbá zcela.

Deset let k dobru

Tvrdí to neurologové z Exeteru a Londýnské univerzity. Když porovnali biologický věk mozku se skutečným věkem jedince a vztáhli ho k luštění sudoku, vyšlo najevo, že jedinci nejčastěji řešící tyto hlavolamy měli až o deset let mladší mozek než stejně staří vrstevníci, kteří sudoku neluštili vůbec.

„Zjistili jsme, že čím více lidé řešili tyto hlavolamy a křížovky, tím bystřejší měli všechny kognitivní funkce včetně paměti, pozornosti a uvažování,“ tvrdí doktorka Anne Corbett z University of Exeter.

Cvičení pro mozek i tělo

„Nemůžeme sice říct, že luštění křížovek a sudoku snižuje riziko demence v pozdějším věku, ale náš výzkum podporuje předchozí výzkumy, které naznačují, že pravidelné řešení verbálních a číselných hlavolamů udržuje kognitivní funkce v lepší kondici do vyššího věku,“ jsou přesvědčeni autoři studie.

Podle expertů na Alzheimerovu chorobu ale procvičování mozku samo o sobě nestačí. Je potřeba také pravidelně procvičovat oběhovou soustavu a svaly. A to pravidelným sportem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat