Američané vs. Číňané: Kdo po sobě nechá nejvíce odpadu

Recyklují jen pětatřicet procent tuhého komunálního odpadu, přesto každý občan USA vyprodukuje nejvíce tohoto znečištění životního prostředí přepočteno na hlavu. Američané vytvoří třikrát více tuhého komunálního odpadu než průměrný občan této planety a patří k největším viníkům zaplavování oceánů plastovými odpadky.

Zatímco Německo je na světové špici v recyklaci, tato země totiž dokáže posbírat, roztřídit a znovu použít osmašedesát procent odpadu, v USA je to jen pětatřicet procent. Američané také vyhodí nejvíce konzumovatelného jídla ze všech národů planety přepočteno na hlavu občana. Krom toho vyprodukují přepočteno na občana také nejvíce plastů a hazardních materiálů, jako jsou těžké kovy, kyseliny apod.

Tvrdí to studie společnosti Verisk Maplecroft, která vyhodnotila jak veřejná data, tak analýzy vědeckých pracovišť.

Horší než Číňani

Podle studie celý svět vyprodukuje každoročně 2,1 miliardy tun tuhého komunálního odpadu, z toho jen šestnáct procent je recyklováno, zatímco šestačtyřicet procent uloženo na skládkách či v mořích.

Jen Čína a Indie jako dva státy vyprodukují šestatřicet procent veškerého odpadu, a třebaže USA tvoří dvanáct procent z celosvětové produkce, přepočteno na hlavu jsou první. Vyprodukují třikrát více odpadu než průměrný Číňan a sedmkrát více než průměrný Etiopan.

Bez smetiště

„USA si vede nejhůře především ve vztahu mezi tím, kolik toho vyprodukuje a kolik toho dokáže recyklovat,“ tvrdí Niall Smith ze společnosti Verisk Mapelcroft.

Západní mocnosti, a především USA, se spoléhaly na vyvážení odpadů do zemí Dálného východu. Jenže Filipíny, Malajsie a další země už nechtějí být smetištěm bohatých a lodě s odpadky vracejí zpět. USA nejsou na nápor připraveny a komunální odpad jednoduše spaluje. Tím ale výrazně přispívá k emisím skleníkových plynů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:19
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:42
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:41

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat