Karavaning není o úspoře financí. Je to životní styl

02.08.2019 | Zajímavosti

Snad každý kdo rád cestuje, někdy pomyslel na to, jaké by to bylo brázdit nejrůznější kouty světa s vlastním ubytováním za zády. Což o to, pokud nejste nároční, můžete si pojízdnou ubikaci pořídit už za pár tisíc. Jestliže jste šikovní, můžete si ji i sami vyrobit. Pokud ale pořízení karavanu promýšlíte z hlediska úspory financí za ubytování, tak na něj rovnou zapomeňte.

Není pohodlí jako pohodlí

V první řadě je třeba si uvědomit, že karavan nedorazí na místo určení sám. Je třeba jej připojit k vozu, který musí někdo řídit. Veškeré přesuny mezi destinacemi se tak výrazně prodlužují a nesou s sebou únavu a notnou dávku nepohodlí. Někdy je prostě jednodušší strávit dvě hodiny v letadle, než patnáct hodin za volantem.

Co se týče vybavení karavanů, vše záleží na finančních možnostech a vkusu majitele. Pořídit lze miniaturní verzi s postelí a malým vařičem, ale také dvouložnicový s obývákem, koupelnou, toaletou, případně s topením či klimatizací. Takové už skutečně pohodlné jsou, jejich pořizovací cena je ale srovnatelná s dovolenou na klíč pro pětičlennou rodinu. A to se bavíme o starších ročnících, nikoli nových přívěsech.

Volnost? Jen napůl

Karavany a obytné vozy vznikly na popud cestovatelů, kteří se rádi vydávali na cesty na vlastní pěst. Dříve skutečně bylo možné brázdit silnice a zastavit tam, kde se vám zlíbilo, dnes už jsou ale podmínky karavaningu mnohem přísnější. S rostoucím počtem těchto vozů vznikají nová pravidla, kvůli emisním předpisům a nadměrným rozměrům se nedostanete do mnoha měst, případně alespoň do centra, a zaparkovat obytný přívěs či vůz lze jen na tomu určených místech, nejčastěji v kempech. Jenže když sečtete cenu za auto, přívěs, přípojku k proudu a čtyři členy rodiny, dostanete se na částku srovnatelnou s levnějšími hotely. Tady už se začínají křížit dojmy nezkušených karavanistů a skutečných srdcařů. Jinými slovy, pokud vás to chytne, bude vám trocha nepohodlí a suma za parkovné asi úplně jedno. A když ne, prostě příště vyrazíte do hotelu. Z toho důvodu je dobré si karavan nejprve půjčit.

Drahá legrace

Ať už si přívěs pořizujete, či půjčujete, počítejte s větším výdajem. Ojeté karavany se slušnou výbavou lze pořídit zhruba od osmdesáti tisíc, u obytných vozů se pohybujeme ve statisících. Než se přikloníte ke koupi, zkuste si nějaký obytný přívěs půjčit. Ceny se pohybují podle velikosti a výbavy od dvou do šesti tisíc za den.

Zapomenout byste neměli připočítat ani dálniční poplatky, případně trajekty, které s přívěsem, automobilem a palubními lístky pro posádku karavanu přijdou na nemalé částky.

Láska na kolech

Ať je to, jak chce, karavaning byl je a bude oblíbeným způsobem trávení dovolené. Nic vám nebrání změnit destinaci, pokud se vám v té stávající nebude líbit a spát ve vlastních peřinách má také něco do sebe.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat