Co se v naší rodné hroudě krade nejčastěji

25.08.2021 | Zajímavosti

Kriminalita v Čechách je na poměrně vysoké příčce, tedy alespoň co se krádeží týče. Které předměty nenechavé lupiče přitahují nejvíce a na které si tedy dávat větší pozor, než na jiné?

Top žebříčku

Úplně na začátek musíme upřesnit, že k největšímu počtu krádeží dochází v obchodech. Cukrovinky, hračky, cigarety, alkohol, ale i drobná elektronika často končí ve spárech odrzlých zlodějíčků. Drobné krádeže tohoto typu zaujímají velké procento celého žebříčku.

Peněženky, zavazadla

Pokud jde o krádeže mimo vlastní pozemek, nejčastěji lidé přicházejí o peněženky, kabelky, batohy, ale i celé kufry, na které pak zoufale čekají u letištního pásu. Lupiči v nich nejčastěji hledají peníze, telefony a jiné cennosti. Okradeného však často nejvíce trápí ztráta dokladů.

Kočárky

Tohle je skutečně neuvěřitelná drzost, která se děje prakticky denně. Týká se především těch, kteří v bytových či panelových domech nemají dostatek prostoru, aby mohli kočárek zaparkovat do bytu, a nechají ho před dveřmi. Zloději se neštítí ukrást ani invalidní vozíčky, tak proč by si dělali těžkosti s kočárky. Že pak s miminkem v náruči budete obíhat půl města, je rozhodně neobměkčí.

Kola, lyže

O stejný stupínek žebříčku spolu s kočárky soupeří i kola, lyže a jiné sportovní vybavení. Vzhledem k tomu, že jde o sezonní záležitost, nejčastěji s sebou krádež těchto předmětů nese i následné potíže s opravou zámku či rovnou celých dveří od sklepa.

Zahradní vybavení

Jen o trochu méně než kočárky, kola a lyže se krade vybavení našich zahrad. Zahradní technika, nábytek z pergoly, někdy zmizí dokonce i dekorační předměty. Jako kuriozitu můžeme uvést krádež, kterou odhalil občan Jihočeského kraje, kterému ukradli měděné okapy z domu, když se v obýváku díval na televizi.

Auta

V neposlední řadě se krádeže týkají i našich vozidel. Ročně jich zmizí přes tři a půl tisíce. Zloději nejčastěji cílí na Škodu Octavia a Fabia (nejvíce ukradených kusů bylo bílé barvy), dále Volkswagen Passat, Audi A6, Renault Megane, Opel Astra a Ford Focus. Pokud tedy vlastníte některý z uvedených modelů, mějte se na pozoru!

Zdroj: https://www.kurzy.cz/zpravy/352126-mapa-zlocinu-vite-kde-se-v-cesku-nejvice-krade/, https://www.policie.cz/clanek/statisticke-prehledy-kriminality-za-rok-2019.aspx







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat