Řada planet poskytuje podmínky pro život daleko lepší než Země

Podmínky pro pestřejší a bohatší život s mnohem variabilnějšími formami života nabízí řada planet mimo Sluneční soustavu. Jejich proudění oceánů a rozložení kontinentů, gravitace a vzdálenost od hvězdy podle vědců poskytují ideálnější podmínky pro život. Překvapivé závěry zazněly na sympoziu astronomů a geofyziků v Barceloně.

„Tohle je velmi překvapivý závěr. Dokazuje nám, že podmínky na některých planetách mimo Sluneční soustavu s příznivým prouděním oceánů by mohly poskytovat lepší podmínky pro život, který by mohl být mnohem bohatší nebo aktivnější než život na Zemi,“ tvrdí doktorka Stephanie Olsonová z Geofyzikálního ústavu University of Chicago.

Záleží na oceánu

Výzkumy z posledních let díky velmi moderním technologiím pomohly objevit velké množství planet mimo Sluneční soustavu, které by mohly – díky svým podmínkám velmi podobným těm na Zemi – nést a podporovat život.

„Výzkum NASA pátrající po životě ve vesmíru se zaměřuje na takzvané planety obyvatelné zóny, což jsou planety, které můžou mít oceány s tekutou vodou. Ale ne všechny oceány jsou stejně příznivé. A některé oceány jsou lepším místem pro život než jiné podle toho, jakou mají cirkulaci kolem planety,“ vysvětluje doktorka Oslonová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat