Grafen: Materiál budoucnosti, který nedá komárům žádnou šanci

Grafen je jedním z nejtenčích a nejpevnějších materiálů na světě. Tvořen jedinou vrstvou uhlíkových atomů je propustný pro světlo a vodivý zároveň. Když se přidá do tkaniny, brání průniku chemických signálů z lidského potu do okolí. Takže člověka pachově izoluje od okolí a neláká tolik komáry. A když si komár na kůži pokrytou grafenem přeci jen sedne, tento materiál nepropíchne sosákem.

„Komáři jsou významnými přenašeči chorob na celém světě, takže o vývoj nechemické ochrany před bodnutím komárem je obrovský zájem. Pracovali jsme na textiliích, které obsahují grafen, jako bariéře proti toxickým chemikáliím, ale začali jsme uvažovat nad tím, jak tyto materiály dále využít. A tak nás napadlo, že by mohl grafen chránit také před bodnutím komárem,“ uvedl profesor Robert Hurt z Brownovy univerzity v rozhovoru pro deník The Telegraph.

A jak to celé funguje?

První testy dokázaly, že kůže pokrytá textilií s grafenem komáry neláká. A když na ni přeci jen sednou, nejsou schopni ji probodnout.

„Mysleli jsme si dopředu, že tento materiál bude především mechanickou bariérou proti bodnutí. Ale když jsme začali s experimenty, došlo nám, že je to také chemická bariéra, která brání komárům v objevení kůže,“ tvrdí doktorka Cintia Castilhová z Brownovy univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat