Komentáře k článku

Eva 25.09.2019

Spousta významných světově uznávaných umělců např. Leonardo Da Vinci byli leváci a nijak je to neomezovalo. To, že se dříve u nás leváci násilně přeučovali na praváky, považuji za špatné a věřím, že na těch dětech to skutečně mohlo zanechat psychické následky. Moje prababička byla přeučený levák. Zvykla si z donucení psát pravou, ale všechny ostatní činnosti dělala levou. Moje dcera je rovněž levák, a to vyhraněný a věděli jsme to již od jejích ani ne dvou let. Ona je na to hrdá. V její třídě je leváků hned několik, ale jediné, co paní učitelka řeší je to, že nemůže levák s pravákem sedět v jedné lavici, neb by se stále šťouchali při psaní *4*

Veronika Eva 25.09.2019

Celou základu jsem seděla s levačkou, já jsem pravačka. Jde to, jen si musí pravák sednoutna pravou stranu a levák na levou :D

aster Eva 29.09.2019

Paní učitelka je trdlo - přece stačí, aby si vyměnili místa tak, aby "píšící" ruce byly na kraji lavice...levá vlevo a pravá vpravo :-p

Siraellen 25.09.2019

jsem pravačka

Hana 24.09.2019

jsem levák po mamce která byla předělaná na praváka.a za mně už se nemuselo což jsme byly rády.trochu to má nevýhody v práci skoro pokažde si jdu přes ruku.

ovace 24.09.2019

jsem pravák

Petra 24.09.2019

Jsem levačka, 43 let. Lékaři nedoporučili přeučovat na pravou v důsledku možnosti vzniku nějakých psychických problémů. Ve škole to bylo super. Všichni psali plnícím perem a já mohla ihned psát propiskou.

Stana 24.09.2019

Jsem přeučený levák (65) na psaní pravou, a protože nebyly nůžky pro leváky, tak i stříhám pravou. Jinak vše levou. Matematiku, představivost a tech. předměty zvládám výborně a ani s jazyky to není špatné. Z dětství si pamatuji většinou posměch, a to i v rodině. Tehdy (padesátá léta) to tak bylo. Jo a strany si pletu, posílám odbočit napravo a myslím vlevo.

René Nepovím Praha 24.09.2019

Zdravím, je mi 56 let. V 1.třídě mě zkoušeli předělat na praváka. Měl jsem bolesti hlavy a tak se na to naštěstí rodiče vykašlali. Je dobře,že doba pokročila a dnes se to doufám už nedělá. Levákům zdar.

Babáček Lubomír 23.09.2019

Jsem předělaný levák na psaní pravou rukou, jinak všechny ostatní činnosti jsou v režii levé ruky i nohy.. Výsledek je to, že píši příšerně, zadrhávám v řeči a neustále si pletu si strany.

Dafne 22.09.2019

Jsem levák. Manžel je levák. Jedno dítě pravák jedno levák. Má generace se již nepřeučovala, bylo to nějaké nařízení v šedesátých letech. Dnes leváctví už nebudí téměř žádnou pozornost. Ale pamatuji doby, kdy různí nositelé univerzální pravdy, radili rodičům, aby mi to leváctví zatrhli anebo měli různé dehonestující komentáře. Každý člověk má nějaké nadání. Vzhledem k počtu praváků a leváku v širší rodině, bych řekla, že spíš tolerantní rodina, která nehledí na způsob jak kdo co dělá ale vystavuje děti cizojazyčnému prostředí, produkuje i ukecané polygloty....a leváky.

Monika kyselá 22.09.2019

Jsem přeučený levák, strany si pletu dodnes (66)let,levou rukou umím psát i zrcadlově bez problémů i oběma naráz, jazyky mi jdou. Kromě psaní dělám vše levou rukou, spoustu věcí oběma rukama že 4 dětí jsou 2 leváci jazyky jdou všem dětem, nejlépe je na tom vnučka (pravačka) tak mluví od 6 let 5 jazyky (dnes 19 let) myslím si, že jedno s druhým moc společného nemá .V některé rodiny jsou lepší v matematice některé v jazycích záleží i na okolí a možnostech rozvoje .

Mila 21.09.2019

Jsem také přeučená levačka a opravdu jediné co se jim povedlo, že píši pravou, ale jinak vše dělám levou. Jsem velmi kreativně činná a to se o levácích říká.

Eva 21.09.2019

Jsem přeučený levák(r.1946). Jazyky mi nešly,odumřel mi nerv pravého oka a byla jsem nemehlo na sporty.Jako mladé děvče jsem měla sebevědomí nula.Ale verbální komunikace stále dobrá..Můj syn se narodil jako levák a ze zkušeností jsme jej nechali levákem.Plete si levou a pravou,výborný na jazyky.Jen psaní není psaní,ale škrabopis.

Josef K. 21.09.2019

Pokud by levorukost byla geneticky determinovaná, tak by nemohly být jednovaječná dvojčata, z nichž jeden je pravák a druhý levák, což jsou například bratři Bryanovi.

Jarmila 21.09.2019

Taky jsem přeučený levák, píšu pravou a ostatní činnosti spíš levou nebo střídám, což je výhoda. Jazyky mi nejdou ani matematika. Ale s čím mám problém, který možná souvisí s přeučováním - plete se mi pravá a levá strana. Jak jste na tom vy, ostatní přeučení leváci?

Irena Jarmila 21.09.2019

Je mi 53, jsem nepřeučovaný levák, protože jsem měla štěstí na osvícenou paní učitelku už první třídě - a po celou základní školu jsem byla jediná rarita ve třídě. Jazyky mi šly vždycky lépe, než matematika, v jiných technických předmětech to nebylo tak nejhorší. Navzdory chmurným předpovědím jsem se naučila psát na stroji a těsnopis a ve sportu (hrála jsem závodně házenou) byla moje levorukost výhodou: bylo nás málo, pro soupeře překvapení. Co mi však zůstalo je, že dodnes si pletu pravou stranu s levou a vysvětlení pro to nemám absolutně žádné - jak jsem napsala na začátku, nikdo mě nepřeučoval a do ničeho nenutil. Plně Vás chápu: abych ve svém věku nevypadala trapně, musela jsem si pomoct jako u malých dětí: levá ruka hodinky, pravá náramek. Na druhou stranu bezpečně vím, že nikdy nebudu moct manželovi radit, kudy jet autem (poslední naše hádka typu "odboč vpravo, říkala jsem přece vpravo" "no jo, ale ukazuješ vlevo" skončila v poli před vepřínem. :-p

aster Jarmila 22.09.2019

Jak už jsem psala, jsem přeučený levák, píšu bez problému oběma rukama - levá má úplně jiný rukopis, takový úhlednější, jsem schopna bez problému číst zrcadlově převrácené písmo a strany si nepletu - ty si plete můj muž, který je pravák *2* jinak na jazyky nejsem, jsem na matiku apod. - podle mě to s leváctvím nesouvisí, mám velmi slušnou prostorovou představivost - což využívám i v práci. Používám běžně obě ruce, jen tu levou mám trochu šikovnější, co mě na chvíli odstavilo, byla škrabka na brambory pro levoruké - chvíli trvalo, než jsem to v hlavě přepnula...Jestli jsem nějak střelená - no jsem, ale to s leváctvím asi taky nesouvisí *4*

Zdena 21.09.2019

To je zase objev světa ! Leváci nemají tak úplně jiný mozek , ale mají dominantní jeho pravou hemisféru ( zatímco praváci mají dominantní levou - je to křížem ) a tudíž i trochu odlišné dispozice , neboť v každé mozkové polokouli sídlí jiné schopnosti a dovednosti . Ale to jsme se učili už v hodinách biologie před 30 lety !

Marie Zdena 29.03.2021

Dobrý den, no ono se zjistilo, že mozek je u leváků stranově převrácený, takže pokud se snaží žít jako praváci, tak jim samotným to prostě moc nesedí, musí déle přemýšlet a můžou z toho mít i psychické problémy, vynaložit více úsilí. Od přírody jsem levačka, ze strachu pravačka a byla to velká dřina naučit se psát pravou, všechno mi trvalo déle (verdikt medicíny dyslexie a dysgrafie, můj názor je však jiný...) Začal mě bolet pravá ruka a tak jsem začala používat levou, nemám tam tak vyvinuté svaly, ale je to pro mě přirozenější. (Obrácené hemisféry, pro jednu je snadnější psaní a pro druhou je přirozenější hladit, chválit atd.)

helus 21.09.2019

Syn je levák,a jazyky mu jdou.

Dáša 21.09.2019

píšu pravou,ale vše ostatní dělám levou rukou,takže jsem obouruč;-)

Xxxxx 21.09.2019

Jsem levák a jazyky mi nikdy nešly.

René 21.09.2019

Já levou pouze píšu jinak vše dělám pravou o tom jsem se nikde nedočetl.

Pavson René 21.09.2019

Jo to mám taky.Levou píšu a hraju ping-pong a jinak všechno silnější pravou. Nějak to mám pomotaný.

Karolína 21.09.2019

Tak to jsem se opravdu pobavila Jsem levák a jazyk mi nikdy nešly. Mám tři syny 2 leváky a jeden právak. První levák bojuje s jazyky, ale exceluje s natematikou, právak je excelentní na jazyky. Druhý levák je směs obou svých bratrů. Tak kde ti soudruzi udělali ve výzkumu chybu.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat