Závislost na nakupování je skutečně psychická porucha

Němečtí psychiatři tvrdí, že závislost na nakupování patří na seznam onemocnění a poruch. Většina pacientů trpících tímto onemocněním je závislá na nakupování online a úzkosti či deprese zvyšují riziko chorobného utrácení na internetu. Závislost na nakupování má jasné symptomy, je přesně definovatelná jako porucha a přesně lze také postihnout to, jak ovlivňuje mysl.

Podle vědců z Hannoveru postihuje každého dvacátého člověka. Většina z nich hromadí nakoupené zboží doma, má problémy s dluhy, hádá se s blízkými a není schopna sebeovládání.

„Je opravdu nejvyšší čas rozeznat závislost na nakupování jako samostatnou mentální poruchu a hromadit další data o tomto onemocnění,“ míní doktorka Astrid Müllerová z Hannoverské vysoké školy lékařské.

Dosud je závislost na nakupování zahrnována pod poruchu sebeovládání a impulzivní jednání. Nicméně tento typ poruchy ovlivňuje pět procent populace. Ačkoli z ní profitují internetové obchody, má negativní důsledky na život jedinců i společnosti.

A jaké jsou největší chyby při nákupech. Tyhle mohou přijít draho!

Seznam? Nepotřebuji!

Ačkoli může být nakupování i zábava (a pro spoustu žen i mužů zábavou opravdu je), neznamená to, že bychom si neměli výlety do obchodů plánovat. Jen proto, že obchodníci vyhlásí zlevnění, neznamená to, že vyrazíme do obchodního centra s tím, že „si něco koupíme, když už jsou ty slevy“. To je často docela velký průšvih pro peněženku. Vždycky je lepší vědět, co chceme (a co tedy většinou i potřebujeme), a soustředit se jen na to. Ostatně to platí pro nákup potravin i třeba oblečení. Se seznamem v ruce nebudeme nakupovat bezhlavě a utratíme mnohem méně.

Sezona: Ano i ne

Zatímco u potravin, především ovoce a zeleniny, platí, že se vyplatí nakupovat je v sezóně, protože většinou ušetříte, nevztahuje se toto pravidlo na všechny výlety do nákupního centra. Pozor si dejte především při pořizování nového oblečení. Váš šatník totiž nepotřebuje jen sezonní kousky, ale i ty klasické, které můžete nosit bez ohledu na roční období či příležitost. Dobré kalhoty, kvalitní džíny, malé černé, elegantní či ležérní sáčko, košile atd., zkrátka věci, které jsou nadčasové a dobře se kombinují. Nepotřebujete 15. svetr ze zimního výprodeje, který půl roku nevytáhnete, vystačíte s mnohem menším množstvím. Snažte se nepodlehnout lákadlu líbivých slev a nákupům ve stylu „je to levné, tak si to koupím“.

Já to chci, i když na to nemám

Ne všechno, po čem člověk touží, si také může koupit. Rozpočet většiny z nás má totiž jasné limity, jež se nevyplatí překračovat. Základní – a logické – pravidlo zní: Že něco chceme (= nepotřebujeme to nutně k přežití), ale nemáme na to dostatek finančních prostředků, neznamená, že si vezmeme půjčku, abychom si to mohli koupit. Tím se totiž můžeme dostat do pořádného průšvihu. Půjčit si na větší televizi, i když ta doma ještě krásně funguje, dovolenou u moře, ačkoli můžeme léto strávit u rybníka, nebo nejnovější model auta, i když by vám stačilo nějaké starčí a ne tak drahé, také může při neschopnosti splácet znamenat nepříjemné a zbytečné následky. Raději se nad každou větší investicí pořádně zamyslete. Půjčky nejsou řešením všeho!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat