Že sen trvá několik sekund, kdepak. Mohou to být hodiny a zdají se i na pokračování

Odhalit tajemství a přesný význam snů se vědci snaží již odpradávna. Dříve byly brány za jakousi předpověď budoucna. Teprve teď se ale ukazuje, že sny jsou často úzce spjaté s našimi fyzickými pocity nebo psychickým stavem a obavami, které si v sobě neseme. Zejména proto mohou být dlouhé nebo se opakovat.

Kdy se objevují?

Sny se nám většinou zdají ve fázi mělčího spánku, nejčastěji nad ránem, kdy se náš mozek začíná probouzet, vnímá okolní ruchy a začíná pracovat s vjemy, které jsme si do něj uložili v bdělém stavu. Sny mívají nejčastěji délku několika minut, výjimkou ale nejsou ani takové, které se zdají třeba i hodinu. Při takovém snu ale často několikrát procitneme a vzápětí zase usneme. To je důvod, proč je sen tak dlouhý. Udržujeme se totiž stále na hranici spánku a bdělosti.

Co v nich hledat?

Mozek často přenáší naše pocity do nesmyslných obrázků, které se nám v noci promítají před očima. Snaží se tím tělo chránit před nebezpečím. Jinak řečeno, spáči, který si leží na ruce, která ho brní, se může zdát, že mu ji ukousl žralok, když sahal pro předmět na dně bazénu. Mozek se vám snaží naznačit, že vám hrozí nebezpečí, ale varování přetvoří do pro vás nepochopitelného snu.

Sny také často odhalují naše podvědomé strachy, které nás nejvíce tíží. Ten, kdo se bojí o svůj vztah, bude často zažívat sny, ve kterých ho jeho láska opouští, podvádí s někým jiným atp. Lidé si pak své obavy často vysvětlují jako předpověď, které věří a tím své obavy ještě prohlubují.

Sny na pokračování

Ani sny, které se zdají stále dokola, nebo dokonce mají více dílů, nejsou výjimkou. Pravdou je, že jsou častější u dětí, které se v bdělém stavu se svými obavami ještě neumějí vyrovnat, ani je sdělit a tím strachy ventilovat. Tyto sny jsou opět důsledkem potlačování psychických tlaků, které si v životě připouštíme.

Umějí nás i varovat

Sny nás nejen fascinují, ale také chrání. Jsme-li napjatí, unavení, přepracovaní atd., můžeme se setkat se sny, ve kterých kolabujeme, stěhujeme se, opouštíme staré zvyky nebo třeba létáme. Mozek se tím snaží dát najevo, že byste měli přibrzdit, udělat v životě nějakou změnu, protože se evidentně necítíte ve své kůži.

Sny, které jsou zapamatovatelné, se často zdají dětem, jejichž mozek v noci zpracovává obrovské množství čerstvých poznatků, ale také lidem, kteří žijí v neustálém shonu. Vyrovnaní lidé, kteří netrpí stresem ani únavou, většinou tvrdí, že se jim sny nezdají. To je ovšem také omyl. Zdají se jim také, ale méně a často kratší, tudíž si je nezapamatují a jednoduše je zaspí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat