Jaké venkovní teploty jsou pro člověka únosné a jak dlouho v nich vydržíme

Ať už venku pracujete nebo jen vyrážíte s rodinou na zimní výlet, měli byste mít přehled o tom, jak dlouho je bezpečné setrvávat v nízkých teplotách. Samozřejmě, že záleží na mnoha faktorech, od vaší váhy, přes otužilost a množství oděvů, až po míru aktivity, kterou provádíte. Obecně se ale jistými pravidly řídit lze.

0 až 10 °C

V případě, že se venkovní teploty pohybují lehce nad nulou, záleží na více faktorech. Pokud je slunný den a bezvětří, jste dostatečně oblečení a udržujete své tělo v pohybu, v pohodě vydržíte v takových podmínkách i celý den. V případě pěší túry chladnější počasí možná i oceníte. Jiné je to však v případě, že je nad nulou, prší či mrholí nebo fouká studený vítr. V takových podmínkách se váš organismus musí snažit podstatně více, aby tělo udržel v teple. Dochází k rychlejšímu vyčerpání energie a následkem toho vám bude dříve zima. Pokud je venku zima a sychravo, nezdržujte se tam déle, než tři hodiny. Děti by v těchto teplotách neměly pobývat déle než hodinu.

0 až -10 °C

V deseti stupních pod nulou vycházíme už spíše jen v nezbytně nutných situacích. I tak se však najdou takové, při kterých se pobytu v mrazu nevyhneme. Důležité je dostatečné doplňování energie, ideálně formou tučných a na bílkoviny bohatých potravin. V teplotách od pěti stupňů pod bodem mrazu by děti neměly pobývat venku vůbec. Dospělý člověk, který má dostatek potravin, pohybu i oblečení by měl pobyt venku omezit na maximálně šedesát minut. Samozřejmě, že vydrží i mnohem déle, tělo však začne sahat do energetických rezerv, což oslabuje organismus a vy můžete následující dva týdny proležet v posteli.

Pod -10 °C

Teploty pod minus deset jsou sice výzvou pro fajnšmekry, ubozí zaměstnanci, kteří jsou v nich nuceni čekat na autobus, už si ale libovat příliš nebudou. V takto nízkých teplotách by se lidé z evropských končin měli omezit na nezbytné přesuny, ovšem procházkám se raději vyhněte úplně. Takový mráz už má negativní dopad na sliznice očí, nosu i úst, ale také na dýchací soustavu, kdy může díky vdechování ledového vzduchu dojít k poškození dýchacích cest.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat