Vzdejte poctu ženám v den jejich svátku

Pamatujete si doby, kdy svátek žen slavili hlavně muži? A po oslavě dorazili domů s karafiátem? Bohužel se kromě jiného podepsala doba minulá i na tomto ryze ženském svátku. 8. března nás čeká další Mezinárodní den žen a my vám prozradíme, proč ho rozhodně zase začít slavit.

Je to už více než 100 let, kdy se v USA konaly demonstrace žen bojující za jejich volební právo. Jedno z největších shromáždění se konalo 8. března 1908 v New Yorku. V roce 1910 se německá socialistka  Clara Zetkin zasadila na jejich počest o pořádání mezinárodního svátku a v roce 1911 se poprvé slavil v Německu, Rakousku-Uhersku, Švýcarsku, Dánsku a USA zatím bez pevného data.

Termín 8. března byl stanoven až po druhé světové válce a od roku 1975 je oficiálně uznaným svátkem Organizací spojených národů jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

Proč ho slavit?

Tolik z historie. A ptáte se proč slavit tento svátek žen ještě v současné době? Tak za prvé ženská práva jsou lidská práva. Každý člověk by měl mít stejná práva a to platí i pro ženy. Už v roce 1993 byl na konferenci pro lidská práva stanoven plný a spravedlivý podíl žen v politickém, občanském, hospodářském, sociálním a kulturním životě na vnitrostátní i mezinárodní úrovni. A jak jistě tušíte, ačkoli něco už by mohlo být považováno za splněné, ostatní čeká ještě dlouhá cesta.

Například politická účast žen by měla už být samozřejmostí, ale stále ještě existují ve světě ženy, které nemají volební právo. V Libanonu mohou ženy volit pouze s určitým stupněm vzdělání a v Bhútánu nesmí ženy volit dodnes. A třeba v Saudské Arábii mají ženy toto právo teprve od roku 2015.

Finanční nespravedlnost

Docela nespravedlivé jsou rozdíly ve finančním ohodnocení mezi muži a ženami. Podle ukazatele GPG vydělávají v České republice ženy za stejnou práci stále ještě o 23% méně než muži, což nás staví na předposlední místo v porovnání se všemi zeměmi EU. Za námi skončilo už jen Estonsko, ale například Rumunsko, Polsko a Slovensko jsou na předních příčkách žebříčku.

Zažitá ženská role

Matka je s dětmi doma, otec vydělává peníze. Tento model je v mnoha českých rodinách stále považován za normální. Po tom, co žena jako matka chce po dlouhé pracovní přestávce zpět, je pro ni návrat většinou velmi těžký. Kromě toho pracuje mnoho žen s dětmi častěji na zkrácenou pracovní dobu a vydělávají méně peněz. Díky tomu jsou ženy ve stáří častěji ohroženy chudobou nebo finanční závislostí. Nehledě na to, že ani daňové právo není k ženám nejspravedlivější. Zatímco ženatí muži získávají daňové úlevy, matky samoživitelky platí stále stejné daně.

Žena ve vedení

A ruku na srdce – kolik žen na vedoucích pozicích znáte? Pokud se dostane žena do vysokého postavení ve firmě, bývá to spíše rarita. Na politické úrovni je situace o trochu lepší, ale jen díky pevně stanoveným kvótám o 30% zastoupení žen v politice.

Mezinárodní den žen je tedy jako demonstrace rovnoprávnosti žen a odstranění jejich diskriminace i po více než 100 letech stále aktuální. Jeho slavením dává každá žena (nebo i muž) jasně najevo, že se stávajícím rozdělením nesouhlasí. Věřte, že každou kytkou, zakoupenou k MDŽ, můžeme postoupit o krůček dál.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat