Ženy jsou výrazně bezpečnější účastníci provozu než muži

Pánové, zastrčte ocas a přestaňte se posmívat ženám za volantem. Na tisíc řidiček totiž připadá mnohem méně dopravních nehod a přestupků než na tisíc řidičů. Muži jsou daleko bezohlednější, nezodpovědnější a nebezpečnější řidiči a způsobí každý rok mnohem více dopravních nehod. A nejde jen o to, že jsou za volantem častěji. Ještě nebezpečnější než v autě, jsou na kole. Muži v cyklistickém sedle každoročně usmrtí desetkrát více chodců než ženy cyklistky.

Přepočteno na milion řidičů totiž připadá mnohonásobně více dopravních nehod než na milion řidiček. A to i tehdy, když se do analýzy započte frekvence jízd. Tedy to, jak často muž či žena za volant usedají.

Tvrdí to autoři výzkumu z britského Národního statistického úřadu. Jejich tým propočítal počet dopravním prostředkem sražených a usmrcených osob při ve městě a na venkově způsobených muži a ženami ve vztahu k množství najetých kilometrů.

„Muži představují výrazně vyšší riziko… Muži v osobních automobilech a dodávkách zabijí dvakrát více osob než ženy, v případě nákladních aut je to čtyřikrát více. A jezdci na kole pak desetkrát více než jezdkyně,“ tvrdí autoři z britského Národního statistického úřadu.

„Kdyby bylo za volantem více žen, bylo by to ku prospěchu věci a většímu bezpečí na cestách,“ míní expertka na dopravu doktorka Rachel Aldredová z Westminsterské univerzity.

Mezi velmi nebezpečné řidiče, u nichž dochází snadno k rozptylování pozornosti, patří muži, kteří řídí často a myslí si o sobě, že jsou skvělí řidiči.

Pozor na únavu

Jedním z nejčastějších důvodů nepozornosti za volantem a bohužel také dopravních nehod bývá únava řidiče. I když se můžete při nasedání do auta cítit v pohodě, po pár kilometrech se vám začnou zavírat oči, začnete zívat, přestanete být ostražití... A malér je na spadnutí. Jak s únavou v autě bojovat?

Kdy je čas vypnout motor

Tělesná i psychická únava se sice dostavuje u každého člověka individuálně, ale po 180 ujetých kilometrech je přestávka vhodná pro všechny. Po delší jízdě o sobě obvykle dávají vědět bolesti krční páteře. Paže a předloktí jsou kvůli dlouhodobému držení volantu také unavené a nepříjemně ztuhlé. Bolet začíná i bederní páteř a ramena. Dlouhá cesta je pro lidský organismus stresující.

Využijte odpočívadlo

Zacvičit si můžete na odpočívadle. Na řidiče působí velmi dobře uvolnění a protažení páteře s předklonem nebo záklonem a propnutými pažemi, které pohybem opisují tvar pomyslné ležaté osmičky, což je základní princip metody Infinity. Cviky by měly být pomalé a plynulé, bez trhavých pohybů. Můžete cvičit odděleně například v oblasti krční, hrudní a bederní páteře ale také tak, že se pohyb přenáší na celé tělo. Vsedě i vestoje přenášejte při pohybu váhu ze strany na stranu.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat