Štědří lidé jsou vnímáni jako fyzicky přitažlivější

Připadá-li některým lidem, že v dnešní době se nenosí vlídné chování, vstřícnost k druhým a především štědrost, ale že by naopak měli být sobečtější drsňáci, aby si vysloužili pozornost a přízeň okolí, pak podléhají klamnému dojmu, za který mohou zřejmě média a sociální sítě. Z experimentálních a dlouhodobých psychologických výzkumů vyplývá, že člověk, který je štědrý a druhým pomáhá, je vnímán jako atraktivnější než ten, který se chová sobecky a bezohledně.

Atraktivita a morálka

Jeden a tentýž člověk se tak může jevit druhým atraktivněji, když změní své chování a začne nezištně pomáhat a štědře rozdávat. Jenže má to také odvrácenou stranu mince. Fyzicky nadprůměrně atraktivní lidé jsou vnímáni jako štědřejší jedinci, i když nejsou.

„U starších dospělých jsou lidé, kteří se věnují dobrovolnictví a projevují soucit hodnoceni jako atraktivnější. U mladších lidí jsou ale také lidé, kteří se věnují dobrovolnictví, hodnoceni jako přitažlivější,“ tvrdí psychologové z Indiana State University.

Jejich poznatky vyplývají ze tří dlouhodobých výzkumů.

„Básníci a filozofové celá staletí naznačovali, že mezi morálním chováním a fyzickou krásou existuje vztah. Tato studie potvrzuje, že lidé, kteří jsou vnímáni jako atraktivnější jsou častěji štědří a že štědří lidé jsou vnímáni jako fyzicky přitažlivější jedinci,“ dodává profesorka Sara Konrath z Indiana State University.

Tipy na dobré skutky

Ruku na srdce. Kolikrát jste za svůj život odmítli dobrovolníka, který vám za drobný finanční příspěvek nabízel přívěsek s logem charitativních organizace? Bylo to na zastávce autobusu, při výstupu z metra nebo jen tak na chodníku před obchodním centrem? Už si ani nepamatujete, ale víte, že každé takové odmítnutí tváří v tvář nebylo nic příjemného.

Lidé se totiž do dobrých skutků nemají příliš nutit. Mají se sami rozhodnout, jakému projektu nebo iniciativě věnují svou pozornost, čas či peníze. A právě peníze většinou rozhodují. Proto pro vás máme pár tipů, jak lze konat dobro, a to jak pro své nejbližší, tak pro úplně neznámé lidi, kteří žijí kolem nás.

Dobré skutky nemusí být jen o finančních darech, můžete věnovat i svůj volný čas. Můžete se stát například dobrovolníkem v útulku a venčit psi, nebo oslovit dům seniorů ve vašem okolí. Možná vás to nenapadlo, ale i takové předčítání může udělat babičkám radost, nebo pokud hrajete na nějaký hudební nástroj tak proč ho nevzít sebou. Mezi dobré skutky rozhodně patří i darování krve, krevní plazmy nebo dokonce registrace mezi dárce kostní dřeně. Pokud nemáte času nazmar, můžete darovat například oblečení a obuv potřebným. Zkrátka každý dobrý skutek se počítá. A v neposlední řadě jsou tu finanční dary, ale pokud se rozhodnete pro finanční dar, dobře si ověřte, kam peníze půjdou. Bohužel i v dnešní době se najde spoustu jedinců, kteří mohou vaší dobroty zneužít.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat