Dovolená v obytném voze láká stále více lidí

Dovolená v karavanu už dávno není jen pro fajnšmekry a zástupce starších ročníků. Začíná být čím dál populárnější napříč všemi generacemi po celém světě i v Česku – potvrzují to různé zdroje, mezi nimi i poslední data od Asociace kempování a karavaningu. Důvodů je podle odborníků několik: někteří to svádí na omezené možnosti jiného cestování kvůli pandemii covidu-19, jiní vidí vzrůstající popularitu obytných vozů především ve větší svobodě a udržitelnosti, která je s dovolenou na kolech spjatá.

Trend pro dovolenou budoucnosti je jasný: hlavně aby co nejméně zatížila planetu. „Vzrůstající poptávka po udržitelnosti je patrná po celém světě a ve všech odvětvích, cestování nevyjímaje. A ke změně přitom stačí velmi málo – místo létání z jednoho konce světa na druhý zkusit slow-travel dovolenou v obytném voze po okolí. Mnoho lidí potom překvapí, jak krásná dokáže být i Evropa,“ vysvětluje CEO platformy Campiri Janoušek.

Místo vzduchem na kolech

Ze všech cest souvisejících s turismem tvoří letecká přeprava jen nepatrnou část, přesto má na svědomí téměř pětinu všech škodlivých emisí, které turismus způsobuje. „Studie německého Institutu pro energetický a environmentální výzkum nám ukázala, že když vyměníme letadlo za obytný vůz, můžeme ušetřit až třetinu emisí CO2. Přičemž dva lidé cestující obytňákem po Německu vytvoří až o deset kilogramů skleníkových plynů za noc méně než ti, kteří zvolí leteckou variantu s hotelem,“ vysvětluje Janoušek.

Kromě udržitelnosti přináší dovolená na kolech ještě řadu jiných výhod, mimo jiné nezávislost a příslib netradičních zážitků, které prý mladou generaci lákají více než masové aktivity či animační programy ve velkých resortech. „Lidé stále více touží po nezapomenutelných a intenzivních zážitcích, které jen těžko najdou na lehátku u hotelového bazénu. V karavanu je zážitkem už samotná cesta. Nemluvě o objevování krásných míst, která člověk nenajde v průvodcích, a díky tomu tak ani nehrozí mačkání s davy turistů. Každá noc na jiném místě s dechberoucími výhledy už je jen pomyslnou třešničkou na dortu všech drobných dobrodružství, která cestu obytkou doprovází. A to vše při zachování plného komfortu,“ dodává Janoušek.

Že je o takovou dovolenou zvýšený zájem, dokazují i čerstvá data Campiri. Až 70 % jejich zákazníků si půjčuje karavan poprvé a půjčovny, se kterými spolupracuje, byly už loni v létě zcela vytížené. „Proto nabízíme i možnost půjčit si obytňák od soukromých majitelů. A pokud sami takový vůz vlastníte, můžete jej přes nás bezpečně pronajmout,“ upozorňuje CEO Campiri.

Udržitelná dovolená na pár kliknutí

Platforma Campiri se ve svém principu nápadně podobá službám Airbnb nebo Booking.com, kdy je možné celou rezervaci vyřešit z pohodlí domova. Campiri disponuje nejširším výběrem obytných vozů a karavanů na jednom místě a v letošním roce dále plánuje spustit poskytování doplňkových služeb, jakými je například pojištění cesty nebo půjčení kempovacích, outdoorových a dalších doplňků.

S cestováním jsou dnes také nutně spojené emise, odpadky a overturismus. Z těchto důvodů bude Campiri aktivně podporovat a zvýhodňovat šetrnější pohony, vzdělávat zákazníky v oblasti ekologického chování, podporovat lokální podnikatele a komunity. Jedno procento z obratu pak bude firma investovat do rozvoje infrastruktury či ekologických a udržitelných projektů. „Každý jeden zákazník, který si u nás půjčí obytňák, tak zároveň skutečně pomůže měnit svět k lepšímu,“ uzavírá Janoušek.

Více o Campiri

Campiri je webová platforma, která odstartovala revoluci v pronájmu obytných vozů. Jejím cílem je kompletně zdigitalizovat celý proces půjčování karavanů tak, aby se daly snadno rezervovat na pár kliknutí a dostaly se ke svým dočasným uživatelům rychle, hladce a bez potíží. Nabízí nejširší paletu obytných vozů a karavanů z půjčoven i od soukromých majitelů. Ambiciózní projekt Lukáše Janouška chce především inspirovat k udržitelnému způsobu cestování, které karavaning přináší, ale klade si také další velké cíle: podporu ekologických pohonů, rozvíjení sdílené ekonomiky a eliminaci negativních dopadů hromadného turismu na životní prostředí a lokální komunity. Platforma Campiri je určena pro všechny, které baví nezávislé cestování, ale například i pro majitele vozů, kteří díky ní mohou svůj nevyužitý karavan jednoduše nabídnout k pronajmutí a vydělat peníze. www.campiri.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat