Velký pátek ve stylu zvyků a stálých tradic

Mazanec, velikonoční nádivka, jidáše, sladké pletýnky, beránek…  Velikonoční stůl se prohýbá pod tíhou dobrot, ale málokdo vnímá pravé poselství svátků jara. Konkrétně k Velkému pátku se vztahuje řada pověr. Nechcete-li, aby vás potkalo neštěstí, vzdejte se několika aktivit!

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista spojenou s lidovými tradicemi. Vše to přitom začíná již na Velký pátek, který je součástí tzv. svatého týdne během Velikonoc. V tento den byl Ježíš Kristus ukřižován, přičemž podle evangelií zemřel ve tři hodiny odpoledne. Co si v této době musíte odpustit, aby se vám smůla nelepila na paty? Je toho hodně!

Zklidnění a rozjímání

Velký pátek vyjadřuje smutek, pokání a půst věřících. „Na Velký pátek nepohneš zemí, nezatopíš do východu slunce, neupečeš, nevypereš a nevybělíš (prádlo by mohlo být máčeno v Kristově krvi), nezameteš, nevyneseš z domu, neprodáš, nepůjčíš, nedaruješ a nepřijmeš dar,“ říká se! (Věci mohou být očarované.) Takže se vyhněte košťatům, plotně i pračce. Že radši půjdete na zahradu? Tak to pozor, nedoporučuje se ani sázení plodin, protože podle staré víry by do země nemělo vstupovat žádné železo. Vypadá to, že možnosti jsou omezené.

Co dělat a naopak nedělat?

Vyhněte se masu a dosyta se najezte jen jednou za den. To je jediné pravidlo stanovené církví. Zbytek už se opírá o lidovou tvořivost. Symbolem Velkého pátku je plynoucí voda, kterou se věřící dřív omývali proto, aby byli zdraví.

Můžete se tak vydat na procházku do lesa, a to ideálně před svítáním, najít potůček a symbolicky použít pár kapek vody pro zajištění tuhého kořínku na dalších 12 měsíců. Jelikož má voda magickou sílu, možná si budete chtít udělat zásoby. Vyndejte lahev a naplňte ji. Má to ale podmínku. Musíte s ní být doma před východem slunce, neohlížejte se, nic neříkejte a nepřekročte žádnou křižovatku. Jen tak si poklad v lahvi uchová svoje účinky. Na Velký pátek je běžné i věštění z vajec. Metod přitom existuje několik. Tohle je jedna z nich.

Budoucnost? Na počkání!

Použijte bílé vejce z domácího chovu. Zklidněte mysl, vajíčko propíchněte jehlou tak, aby v něm zůstal žloutek, ale bílek vytekl ven do mísy s horkou vodou. Protein začne vytvářet různé symboly, které intuitivně rozluštíte, popřípadě je vyhledáte na internetu. Holubice symbolizuje mír a lásku, hora je překážkou, brána představuje posun v kariéře, koště hádky, dům rodinné štěstí. Držte se toho, co vám napovídá šestý smysl.

Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/Velký_pátek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat