Jak na jarní údržbu sportovního vybavení?

01.04.2021 | Zajímavosti

Vždy, když se blíží letní sezona, sportovci jako jsou skateboardisté, cyklisté, bikeři i koloběžkáři připravují svoje miláčky k celoročnímu provozu. Vše je potřeba dokonale vyladit, protože kdo by se chtěl zdržovat servisem uprostřed rozjeté sezony? V tomto článku si jen ve zkratce představíme, co vše by měl absolvovat skateboard, kolo nebo koloběžka při jarní kontrole.

Generálka kola je potřeba po každé zimě

I když kolo stálo na místě a teoreticky nemělo šanci cokoli na svém stavu změnit, je potřeba opravdu poctivá generálka. Nesmí se totiž ani zdaleka zapomínat, že se v rámci zimního stání dostává do mechanických součástí spousta prachu.

Jako první bod musí přijít kompletní rozebrání kola až do posledních součástek, přičemž se musí extrémní pozornost věnovat především vyčištění brzdového mechanismu a převodovky. U kol s předním i zadním odpružením se vyplatí rovněž zkontrolovat, jestli kolo pruží bez odporu. Jakmile kolo pročistíte, měli byste na něj nanést také specializované přípravky. Na mechanické součástky brzd pomůže vazelína a na řetěz naneste speciální oleje, které ho udrží v lehkém chodu.

Skateboard i koloběžku rozeberte až do šroubku

Skateboardy a koloběžky jsou především kvůli absenci brzd a převodů mnohem jednodušší. Každopádně i zde je ale potřeba udělat kompletní servis. Klasické skateboardy i koloběžky se dají rozebrat a pročistit do posledního šroubku.

U skateboardů je přitom potřeba dávat pozor hlavně na ložiska, která jsou nejčastějším kamenem úrazu. Pokud se ložisko protáčí, byť s minimálním odporem, tak raději na specializovaných obchodech pořiďte novou sadu ložisek. Cena se pohybuje v několika desítkách až stovkách korun za sadu na celý skateboard. Bez ložisek se totiž na skateboardu jen nadřete a na triky a parádní jízdu můžete zapomenout. Doplňující informace naleznete v tomto článku, jak na údržbu skateboardu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat