Bizarní antikoncepční metody našich předků

Dnes stačí pravidelně a ve stejnou denní dobu polykat malé pilulky předepsané gynekologem a riziko otěhotnění klesne na minimum. Co je však v současné době normální, o tom si v minulosti mohli nechat zdát. Čím a jak se chránili naši předci? V kurzu se držel hlavně zvířecí trus!

Egyptský Ebersův papyrus z roku 1550 př. n. l. a kahúnský papyrus z roku 1850 př. n. l. jasně dokazují, že mezi první formy antikoncepce patřilo používání medu, lístků akácie a cupaniny. Toto opatření vložené do pochvy mělo zabránit proniknutí spermatu. První kondomy (nebo tedy jejich prapůvodní verze) se objevily na starověkých egyptských kresbách. Kde se vzaly? Vraťme se o několik tisíc let zpátky. 

Přírodní pláštěnky

Na princip prezervativu (čehosi, co zakryjte penis tak, že se ejakulát nedostane do kontaktu s vagínou) přišli už kdysi dávno. Ve starověkých epochách se muži uchylovali k plátýnkům ze zvířecích střev, jimiž si obalovali své pyje. V Japonsku šli ještě dál.

Dnes je mezinárodní obchod se želvovinou zakázán, ale kdysi dávno ji japonští milenci používali naprosto běžně. Jedná se o přírodní materiál získávaný z horního krunýře mořské želvy karety pravé, který se teplem dobře tvaruje – a při troše šikovnosti zakryje penis. Jestli to bylo pohodlné a účinné? Kdoví. Ženskou obdobou této metody bývalo dřevo. Ve viktoriánské době se věřilo, že když se jeho kousek vtlačí do klína a pokryje děložní čípek, je vyhráno.

Krokodýlí trus

Med, akácie a cupaniny z Egypta měly svoji podobu i v jiných částech světa. V některých oblastech Středního východu se krokodýlí nebo sloní trus smíchal s medem a taktéž vkládal do pochvy v domnění, že alkalické vlastnosti výkalů spermiím poskytnou odpovídající bariéru. Moderní věda ale ví, že fekální bakterie v ženském klíně, ať už pocházejí od kohokoli, způsobují záněty a infekce. Taky proto se malým holčičkám již od útlého věku přikazuje utírat se na toaletě zepředu dozadu, nikoli obráceně.

Skákání i kýchání

Mýtů, nesmyslů a různých polopravd existují miliony. Některé z nich postupem času byly vyvráceny, jenže v časech, kdy kvalitní medicína, antikoncepce nebo internet byly nedostižnou metou, museli se lidé spoléhat na systém pokus a omyl. Někteří sexuchtiví před pohlavním stykem skákali – přesně sedmkrát a pozadu, dámy si po koitu přidřeply a tlačily jako při vykonávání malé potřeby. Mělo to sperma vypudit ven. Prý se ještě vsázelo na kýchání, které, bůhvíproč, také mělo zabránit vstřebání ejakulátu. Inu, lidská vynalézavost byla, je a bude bezbřehá.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat