Chování v přírodě během bouřky

Bouřky jsou v letních měsících naprosto běžné, mohou se však objevit kdykoli během roku. Přestože se může zdát zásah člověka bleskem velmi nepravděpodobný, ojediněle k takovým případům dochází a následky jsou většinou tragické. Proto nejlepší způsob, jak se chránit před úderem blesku, je prevence: tedy vyhnout se nebezpečným místům a situacím.

V okamžiku, kdy přichází špatné počasí, začne se zvedat vítr a v dáli je slyšet hromobití, je vhodné co nejrychleji vyhledat úkryt. Pokud jste zrovna venku (v lese, parku, na jezeře), snažte se co nejrychleji dostat někam pod přístřeší, protože venku není žádné místo, které je během bouřky bezpečné! Pokud vás bouře zachytí na místě, kde nemáte možnost se rychle dostat do bezpečí, řiďte se několika základními radami, abyste se vyhnuli nebezpečí.

Nejvyšší bod

Za každých okolností se snažte vyhnout tomu, abyste byli nejvyšším bodem v okolí. Držte se proto dál od izolovaných stromů nebo jiných vysokých předmětů. Pokud jste v lese, zůstaňte v nižší skupině stromů. Vyhněte se rovněž otevřeným polím, kopcům, skalním útesům a horským hřebenům. Neležte rovně na zemi. Poloha vleže poskytuje mnohem větší kontakt se zemí a představuje tak větší plochu pro možný zásah bleskem! Pokud vás bouře zachytí na otevřeném poli, vyhledejte nízký bod, přikrčte se nohama u sebe a sklopte hlavu.

Vzdalte se od vodních ploch

Pokud vás zastihne bouře na vodní ploše (na jezerech, rybnících a řekách), snažte se vodní plochu co nejrychleji opustit. Vodáci, kteří se nemohou dostat z vody, než udeří bouře, by se měli skrčit nízko v lodi. Jakmile jste na souši, vzdalte se alespoň kilometr od břehu.

Pozor na vodivé předměty

Držte se dál od předmětů, které vedou elektřinu, jako jsou ploty z ostnatého drátu, elektrické vedení apod. Odhoďte kovové předměty, jako jsou golfové hole, rybářské pruty, deštníky a batohy s kovovými výztužemi a zipy. Rovněž se zbavte mokrých předmětů (i např. takové mokré horolezecké lano může představovat potenciální nebezpečný vodič). Slezte z jízdních kol, motocyklů, koní a terénních vozidel.

Jak se chovat ve skupině

Pokud jste za bouřky venku ve skupině lidí, distancujte se od ostatních. Roztáhněte se tak, aby případný blesk zranil maximálně jednu osobu a ostatní mu pak mohli poskytnout první pomoc. Pokud vám tato rada přijde trochu přehnaná, vězte, že více než polovina všech obětí blesku je zasažena právě během rekreačních aktivit a velice často ve skupině.

První pomoc

Výboj blesku působí na zasaženého pouhých několik setin vteřiny. K úrazu od zásahu bleskem nemusí dojít jen přímým kontaktem. Blesk může zasáhnout i nepřímo, jestliže uhodí do nedalekého místa a zbytkové elektrické napětí se šíří půdou. Toto nebezpečí hrozí do třiceti metrů od místa zásahu. Pokud budete svědky události, kdy někoho ve vašem okolí zasáhne blesk, okamžitě zavolejte pomoc a zasaženému se věnujte do doby, než dorazí záchranná služba. V případě potřeby proveďte kardiopulmonální resuscitaci.

Co rozhodně během bouřky venku nedělat

Nestavějte si stan poblíž nejvyššího stromu! Nestůjte v blízkosti izolovaných stromů, na útesech, vrcholcích hor nebo skalnatých převisech.

Nestůjte v otevřeném prostoru a v polích. Pokud vás bouře zastihne v poli, hledejte co nejnižší místo v okolí. Skrčte se s nohama u sebe a sklopte hlavu.

Zdroje: názor autora - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat