Dezinformace o řídícím centru těla

Využíváme opravdu jenom deset procent naší mozkové kapacity? Proč jsou zdravé tuky tak důležité a scvrkává se mozek v těhotenství?

Mnoho věcí ohledně mozku ještě nevíme, protože věda stihla zatím prozkoumat jen zlomek našeho myslícího orgánu. Neexistuje žádný jiný orgán v těle, který by byl podobně složitý a souvisel s tolika fyzickými a psychickými funkcemi. Kolem mozku panuje ale celá řada dezinformací a mýtů. Co nevíte o mozku?

Nervové buňky

Mozek tvoří okolo 100 miliard nervových buněk – neuronů. Každá jednotlivá buňka je přitom spojená s dalšími více než tisíci jinými buňkami. Představit si to můžete jako opravdu hodně hustou silniční síť, ale ne ve 2D, ale ve 3D!

Velikost lidského mozku

Lidský mozek je jeden s největších. Samozřejmě, že takový slon má mozek větší, než je ten lidský, ale s ohledem na velikost těla je ten náš větší. Podle tohoto vzorce má mozek větší už jen delfín a lidoopi.

Mozek na váze

Podle velikosti těla váží lidský mozek okolo 1 300 až 1 400 gramů. Bohužel ani objem, ani jeho váha nemá žádný význam na inteligenci nebo schopnost myšlení.

Ženy mají menší mozek než muži

To je pravda. Ženy sice mají v průměru mozek o něco menší, ale přesto může být inteligenčně stejný jako ten mužský.

Ráno je mozek největší

Svoji velikost mozek mění i během dne – večer je trochu menší než ráno. Dalo by se říct, že přes den lehce „zestárne“. Naštěstí si přes noc ale dokáže odpočinout a vrátit se do své původní velikosti.

Využíváme jen deset procent

Tenhle mýtus se drží docela urputně, není ale pravda. Jak ukazuje magnetická rezonance, využíváme všechny části našeho mozku.

Rychlost impulzů

Impulzy v mozku jsou rychlejší než například vysokorychlostní vlaky – dosahují totiž rychlosti až 400 kilometrů za hodinu. Rychlejší je jen čínský vysokorychlostní vlak, který jezdí 486 km za hodinu.  

Mozek jako největší spotřebitel energie

Ačkoli mozek tvoří pouze dvě procenta tělesné hmotnosti, spotřebuje 20 procent kyslíku a 25 procent glukozy.

Bez tuku žádný výkon

Kromě bílkovin hraje v mozku svoji důležitou roli také tuk. Neznamená to ale, že si můžete dopřávat slaninu a tučná jídla. Mozku totiž prospívají především polynenasycené mastné kyseliny, které najdeme třeba v ořeších.

Lidský počítač

Mozek byl vždy srovnávaný s tou nejvyspělejší technologií – dříve to byl hodinový stroj, dnes je to nejmodernější počítač. Ani jedno přirovnání ale neodpovídá skutečnosti – ani počítač nemůže vykonávat tolik úkolů současně. Lidský mozek neustále přijímá a zpracovává všechny smyslové podněty, rozhoduje se, přemýšlí a ukládá je.

V těhotenství se mozek zmenšuje

V těhotenství mnoho žen tvrdí, že jsou mnohem zapomnětlivější než předtím. To se rychle stalo fenoménem pod názvem „těhotenský syndrom“ nebo „laktační demence“. Studie provedená americkými vědci ale dokázala, že se velikost nebo výkon během těhotenství nemění. Příčinou zapomnětlivosti může být stres a nedostatek spánku.

Zdroj: life line,https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/ten-surprising-facts-about-your-brain, https://www.sciencefocus.com/the-human-body/7-and-a-half-myths-about-your-brain/






Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat