Zimní pověry pro silné povahy

Jak to zařídit, aby vám i v těch největších mrazech bylo pořád příjemné teplo? Vezměte lopatu, naberte sníh a hoďte ho za hlavu. Anebo se postavte pod nejbližší borovici. A jak se podle pověr dá předpovídat počasí pomocí husy? Tohle není nic pro slabé povahy!

Encyklopedie vysvětlují pověru jako víru v jev či bytost, která v rozporu s racionálním myšlením a bez rozumných důvodů přiřazuje věcem a dějům nadpřirozenou schopnost ovlivňovat budoucnost. Také propadáte panice, když si zapnete knoflík do špatné dírky nebo vám přes cestu přeběhne černá kočka? Býváte v pátek třináctého celí nesví, neboť je to den, v němž se může stát naprosto cokoli? Ano, pověr existuje skutečně hodně. Které se týkají zimy?

Sníh místo topení?

Americké i evropské záznamy o folklórních pověrách zmiňují, že se za velkou louží i na starém kontinentě kdysi věřilo, že když člověk vezme lopatu, nabere sníh a hodí s ním za hlavu, nebude mu během nejchladnějších měsíců roku zima. Nikdy! Stejného zázraku se lidé prý mohli dočkat i tehdy, když jim za krk spadl sníh ze stromu. Mělo to však jednu podmínku – musela to být borovice. Tak hurá do lesa, do jara zbývá ještě trocha času, tak ať neklepete kosu!

Kvetení v rozporu s kalendářem věstí katastrofy

Vinou klimatických změn a globálního oteplování jsme zvyklí, že si příroda občas „postaví hlavu“. Proto nás příliš nepřekvapuje, že některé rostliny a stromy kvetou v období, kdy to z botanického hlediska „není normální“. Jenže v dávné minulosti se na to pohlíželo úplně jinak, a to zejména v britském Walesu. Tamní legendy praví, že takové bláznivé kvetení předpovídá tuhou zimu plnou nemocí a smrti.

Husa v rozkladu jako předpověď počasí

Pokud jde o samotnou předpověď počasí na nadcházející dny, některé světové kultury si v dobách našich předků pomáhaly husou. Ovšem bylo to poněkud složité. Zvíře se nejprve muselo zabít a zbavit kostí. Právě od kostí se točila celá prognóza. Když byly průhledné a spíše tenké, věstilo to průměrné teploty. V případě těch silnějších šlo o jasné proroctví signalizující tuhé mrazy.

Zdroje: bustle.com, wikipedia.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat