Nastavení hranic zlepší život

Mít nastavené hranice je důležité. Ale kde s tím začít? Nejlépe ve věcech každodenního života, kdy jejich vliv budete moci hned vnímat.

Léta jsme se hranice snažili prolomit – mezi zeměmi, způsoby života, lidmi. Ovšem některé hranice je dobré si chránit – ty vlastní.

Jako je každý člověk individualita, stejně individuální jsou jeho hranice. Většinu z nich si uvědomíme, až když je překročíme. Limity ale nemáme jenom proto, abychom je překonávali. Někdy je smyslem jejich existence nás chránit. A pokud je ignorujeme, popíráme svoje vlastní potřeby.

Pojďme se podívat na vlastní „staveniště“ a přestavět některé zdi, které jsme v posledních letech neprozřetelně strhli.

Problémy ostatních řešit nemusím

Romantizovaná situace, kdy bojuje jeden pro druhého, často znamená odložení vlastních hranic. „Vždy mi můžete zavolat.“ „Pomůžu ti, kdykoli budeš potřebovat.“ V některých situacích jsou tyto sliby správné, ale ne ve všech. Když sami máte zrovna „všeho nad hlavu“, je dobré si připomenout, že problémy ostatních nejsou vaše problémy. Můžete se pokusit být nápomocný, ale jen pokud na to máte sami dostatek energie.

Mám život i mimo práci

Pružná pracovní doba je požehnáním i prokletím, protože během home office překračujeme pracovní dobu až příliš často. Abyste byli úspěšní v práci, nemusí to nutně znamenat, že budete k dispozici neustále.

Poslouchám své tělo

Nezáleží na tom, jestli kamarádka uběhne deset kilometrů a kolegyně chodí do práce i s migrénou – záleží jenom na vás a na tom, co vám řekne vaše tělo. Je jedno, že uběhnete kilometry tři a nachlazení raději vyležíte. Příliš často se srovnáváme s lidmi, kteří v našich očích dělají více než my – a to je špatně. Každé tělo má totiž svůj vlastní limit.

Nemusím splynout

Odlišit se od ostatních může být neuvěřitelně osvobozující. Všichni jdou na party? Staví dům? Svatba, děti, cesta kolem světa stěhování na venkov – občas se necháme strhnout prostředím, se kterým (jak si myslíme) musíme držet krok. Něco vám nesedí? Důležité je, abyste se cítili dobře, takže klidně buďte jediní „jiní“.

Zdroj: názory autora, https://positivepsychology.com/great-self-care-setting-healthy-boundaries/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat