Těžká rozhodnutí mohou být skvělá

Bohužel je pravda, že obtížná rozhodnutí nejsou vždy důležitá, ale důležitá rozhodnutí – ohledně dětí, partnera, práce – jsou často těžká. Největší chybou bylo vlastně vůbec nerozhodnout.

Začíná to snídaní a končí večer, jestli opravdu znovu vstát a jít se osprchovat. Rozhodujeme se po celý den. Je pravda, že jen velmi málo z takových rozhodnutí je opravdu těžkých. Většinou se rozhodujeme rychle a intuitivně nebo si ani neuvědomujeme, že si vybíráme.

Čím větší je výběr, tím svobodnější jsme – nebo ne?

Možnosti výběru jsou v současné době prakticky neomezené – ale to také zvyšuje tlak na to, abychom se rozhodli správně. To nemusí být problém před regálem supermarketu, protože důsledky tohoto rozhodnutí obecně nemění život. Je to však zcela odlišné od základních otázek v životě: Chci děti? Chci raději dobře placenou práci, nebo takovou, které mě bude bavit? Měl bych se nastěhovat ke svému partnerovi, i když se známe jen pár měsíců?

Obvykle nepomáhá ani sepsání jasných výhod a nevýhod, ale to není důvod k zoufalství, protože těžká rozhodnutí jsou stále (nebo jen kvůli tomu) něco krásného. Samozřejmě za předpokladu, že víte, jak na ně:

Neexistuje dokonalé řešení

Obtížná rozhodnutí jsou obvykle obtížná proto, že neexistuje žádná nezpochybnitelná racionálně "lepší" možnost. Nemá smysl shromažďovat další a další informace a vytvářet dlouhé seznamy. Takže z hledání dokonalého řešení budete jen nešťastní, protože neexistuje!

Hlava a srdce v harmonii

Nakonec si nevybereme nic na základě toho, že jsme našli více výhod než nevýhod. Nakonec jsou rozhodující naše hodnoty jako je například touha po nezávislosti, bezpečnosti, rozmanitosti atd. – a ty jsou pro každého člověka jiné. Takže pokud víte, jaký typ člověka jste, nebo chcete být, rozhodnutí by mělo být mnohem jednodušší.

Buďte autorem svého vlastního života

Rozhodnutí nám dávají příležitost aktivně určovat, jak chceme utvářet svůj vlastní život. Vymýšlíme sami sebe. To je vlastně něco krásného, i když se to v tu chvíli tak nezdá. Když se ohlédneme zpět, je vždy lepší se rozhodnout sám a vědomě, než jenom čekat nebo se vzdát odpovědnosti. To, jak si vybíráme, z nás dělá osobu, kterou jsme.

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat