Překonání vlastní lenosti

Začali jste další sérii na Netflixu, i když vlastně nemáte čas? Už zase jste si objednali jídlo, místo abyste si sami uvařili? Nebo zase sedíte na gauči, místo abyste šli sportovat? Jestli se v těchto situacích poznáváte, jste jako mnoho jiných lidí. Překonávat vlastní lenost je problém, který má určitě občas každý z nás.

Lenost a prokrastinace, nutkání věci odkládat, jsou trvalými problémy naší společnosti. Jsme takřka první generací, která tráví čas na internetu. Mnozí obviňují četnost vnějších podnětů plynoucích ze sociálních médií a technologií z narůstající lenosti ve společnosti, ale není tomu tak. Naši předkové s leností bojovali také, i když měli jiné formy rozptýlení.

Proč jsou lidé líní?

Pokud se obviňujete z toho, že jste líní a opět jste něco odložili, můžeme vás trochu uklidnit. Je to zcela normální, a je to dokonce i v lidské povaze. Lidé se obecně snaží být šťastní. Například momentálně vás těší hrát hry nebo sledovat seriály, ale z dlouhodobého hlediska zmeškané úkoly vedou k dlouhodobým problémům. To je také důvod, proč je pro lidi často obtížné pravidelně cvičit. Je mnohem pohodlnější jen sedět na gauči než se mučit při tréninku. Tělo touží po takzvané okamžité odměně. Pokud si objednáte pizzu, ušetříte čas, kdy můžete dělat věci, které vás baví.

Strategická lenost

Co kdyby lenost do vašeho života patřit měla? Koncept strategické lenosti říká, že je zdravé v pravidelných intervalech vypínat hlavu a být líný. Ale důležité je, abyste si lenost naplánovali.

Vytvořte seznam úkolů

Udělejte si seznam všech důležitých úkolů a stanovte si priority. Co opravdu chcete dnes dělat? Co je nejdůležitější? Seznam úkolů s 20 položkami vás může demotivovat, zatímco krátký a přesný seznam vám pomůže úkoly rychle dokončit.

To nejtěžší udělejte jako první

Udělejte nejprve nejdůležitější nebo nejtěžší úkol. Pokud tento úkol odložíte za ostatní jednoduché úkoly, je větší šance, že jej odsunete úplně. Na začátku dne máte často více energie a čistou hlavu a nemusíte se bát rizika rozptýlení. Navíc po dokončení nejdůležitějších úkolů máte sílu a nadcházející úkoly pro vás budou jednodušší.

Stanovte si krátké cíle

Pokud si toho vezmete příliš mnoho najednou, může vás to rychle přemoci. Proto se úkoly snažte předem rozdělit na menší cíle. Každý nový krok vás motivuje, protože máte pocit, že jste něčeho dosáhli.

Dělejte si pravidelné přestávky

Další krok mohou mnozí považovat za známku lenosti, ale je nesmírně důležitý, abyste vám zůstala motivace. Během pravidelných přestávek dělejte něco, co vás baví, nebo prostě jenom odpočívejte. Správný režim přestávek jsou například 20minutové přestávky po dvou hodinách práce nebo desetiminutové přestávky po jedné hodině práce. To vám pomůže nevyhořet, zejména v dlouhodobém horizontu.

Dejte si čas pro sebe

Místo toho, abyste byli obecně líní a hledali okamžité štěstí, naplánujte si svůj volný čas. Měli byste určit večery, nebo dokonce celé dny, kdy si dovolíte být líní a vy děláte jen to, co opravdu chcete.

Zdroj: názory autora, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6200857/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat